EU kontroll

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/9/c/e/campingbil.net/httpd.www/wp-content/themes/3magazine-premium2/template-parts/content.php on line 13

Hva er EU kontroll

Hva er EU kontroll og hvem gjelder det for? EU-kontroll er en miljø- og sikkerhetskontroll som er pålagt alle bobileiere.

Bobiler under 3500 kg

Fra det året bilen fyller 4 år skal alle biler inn til kontroll annethvert år. Bilen må tilfredsstille de offentlige kravene. Må feil utbedres, skal bilen til etterkontroll for å oppfylle kravene

Biler som er registrert i partallsår skal kontrolleres i partallsår og biler som er registrert i oddetallsår skal kontrolleres i oddetallsår. Kontrollene fordeles over året ved at siste siffer i kjennemerket avgjør når bilen skal være kontrollert og godkjent (kontrollmåned). Kontrollmånedene sammenfaller med kalendermånedene, bortsett fra for siffer 0 og 7 som skal kontrolleres i hhv. oktober og november.

Bobiler ove 3500 kg

Kjøretøy og tilhengere med tillatt totalvekt over 3500 kg, alle kjøretøy som er registrert for ti personer eller flere samt drosjer og ambulanser:

  • Kontrolleres første gang i det andre kalenderåret etter registreringsåret
  • Deretter årlig

Hvis du skal kjøpe bobil, og tror at nylig EU-godkjent kjøretøy er en garanti for god kvalitet, så tar du feil.

Det er lett å anta at en EU-godkjenning er synonymt med en grundig teknisk sjekk av bilen, men det er langt fra tilfelle. EU-kontrollen har kun en sikkerhetsdel og en miljødel. EU-godkjenningen vil ikke fortelle alt om bilen. Det er ting den kan overse, EU-kontrollen er overflatisk, du får ikke byttet olje eller filter for eksempel. Den er visuell, og man får ikke byttet noen deler eller demontert noe. Skal man kjøpe en bil, er ikke det en god nok kontroll.

Hvem kontrollerer bobilene?

Kontrollen kan foretas hos kontrollorganer/verksteder godkjent av Statens vegvesen, blant annet bilverksteder og NAF testestasjoner.

Kontrollorganet er ansvarlig for at resultatet av kontrollen rapporteres til Statens vegvesen. Du har imidlertid krav på en kopi av kontrollseddelen slik at du – i tilfelle det skulle oppstå spørsmål i ettertid – har en dokumentasjon for gjennomført kontroll.

Kilde: vegvesen.no

Annonse:

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.