Hva sier loven om tuning av bobil?

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/9/c/e/campingbil.net/httpd.www/wp-content/themes/3magazine-premium2/template-parts/content.php on line 13

Hva sier loven om ombygging og tuning av kjøretøy?

Her får du vite litt om hva loven, Statens vegvesen og tuningfirmaer sier om tuning og ombygging av bobiler og andre kjøretøy, og hva som må gjøres.

Hva regnes som ombygging?

Ombygging av kjøretøyer inkluderer alle forandringer som fører til at kjøretøyets tekniske spesifikasjoner og utseende blir endret i forhold til hvordan det var da det ble registrert for bruk i Norge.

Kjøretøy anses som ombygd når det:

  • Endrer motoreffekt, inkludert «tuning» og «trimming».
  • Skifter kjøretøygruppe, for eksempel fra varebil til campingbil.
  • Endrer tekniske spesifikasjoner, som aksel, totalvekt eller senking eller heving av understell
  • Endring av drivstoffmiddel, for eksempel gass, diesel eller el-drift

Godkjenning av ombygde kjøretøy

Alle ombygde kjøretøy skal godkjennes på nytt av en av Statens vegvesens trafikkstasjoner.

I tillegg må kjøretøy godkjennes dersom felger eller dekkdimensjoner ikke lenger er i henhold til kjøretøyfabrikantens spesifikasjoner. Detaljer om dette finnes ofte i vognkortet eller i kjøretøyets instruksjonsbok.

Gjøre tuning lovlig

Fra en tuning leverandør har vi fått en kommentar mhp lovligheten med tuning av bobiler:
Det er to faktorer:

  1. Manglende avgifter, Dette trappes riktig nok ned til 0 i løpet av en 10 års periode, men dog! ( er bilen noen år og ikke har så mye HK før oppgradering trenger dette absolutt for mange ikke koste mye, og mange ønsker å gjøre det)
  2. Så er det en ting til hvis en vil / skulle gjøre dette 100% lovlig. Her erfarer vi at de lokale biltilsyn gjør det forskjellig hvis en vil oppgi dette. Noen sier Ok og det er OK. Men mange krever :

A: Tûv godkjenning av settet, ikke bare produksjons messig, men til hver enkelt bilmerke, modell og HK.
B: I tillegg krever de så dokumentasjon fra bilmerket, importøren, hva som kreves mht bremser, dempere etc.

Resultatet av pkt 2A og B er det i praksis stopper opp. Bilimportøren er som oftest ikke interesert i å bruke tid på dette.
Mange seriøse tuning firmaer har TÛV gokjent produksjons prosess generelt mht hard og software. Men ikke inn på hvert bilmerke ned til motormodell.

Så min lille personlig mening er at hadde myndigheten gjort det enklere å delt helt opp i to. At en bileier kunne betale inn avgiften, men så latt oppgraderingen mht vognkort likevel være bileiers ansvar og » kan utelates». Da ville mange flere oppgitt mht avgifter

Utdrag fra Kjøretøyforskriften

§ 1-4. Ombygging av kjøretøyer

1. Når et kjøretøy ombygges til annen kjøretøygruppe, skal kjøretøyet tilfredsstille de krav som gjelder for den nye gruppen. Dog kan kjøretøy som har vært registrert i Norge i minst 3 år, ombygges til annen kjøretøygruppe uten at kjøretøyet kreves å oppfylle de krav til støy, avgass, bremser og kollisjonsegenskaper som gjelder for den nye gruppen.

2. Med mindre annet fremgår, og bortsett fra unntaket i nr. 1, skal de kravene gjelde som gjaldt på det tidspunktet kjøretøyet ble registrert første gang eller tatt i bruk uten registreringsplikt i Norge.

3. Når et kjøretøy ombygges til annen kjøretøygruppe, skal, med mindre annet fremgår, de definisjoner og klassifiseringsregler gjelde som gjelder på tidspunktet for omregistreringen. For kjøretøy, som ikke er registreringspliktig (når ombyggingen er foretatt), gjelder tilsvarende, dog slik at tidspunktet for avsluttet ombygging er avgjørende.

4. Bestemmelsene i denne paragraf gjelder ikke dersom annet fremgår av reglene for EØF-typegodkjenning.

Nyttige linker

Avgiftskalkulator for ombygging av kjøretøyer

Kjøretøyforskriften

Om tuning av bobil

Kilde: Statens Vegvesen og Bestchip.no

Annonse:

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.