Pass på kjøleskapet i sommervarmen.

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/9/c/e/campingbil.net/httpd.www/wp-content/themes/3magazine-premium2/template-parts/content.php on line 13

Bobil Pass på kjøleskapet i sommervarmen

Bobil kløleskapet tips og råd

Man tenker sjelden over det. Man sitter utenfor bobilen sin i stekende sol og nyter sommeren. Det er blitt tid for lunsj. Man åpner kjøleskapet og matvarene virker deilig kalde og friske. Men faktum kan være noe helt annet.
Når man sitter i solen kommer temperaturen på en varm sommerdag ofte opp i over 30 grader, noe som betyr, at en liter melk på 15 grader alltid vil virke kjølig. Men faktum er, at den saktens kan ha en temperatur på 15-18 grader. Det gjelder også andre matvarer, og når det gjelder melk og påleggsprodukter, kan familien risikere å bli veldig syke.
Kjøleskap, som monteres i moderne bobiler i dag, inneholder en bedre kjøleteknikk enn gamle, så jo eldre det er jo mer oppmerksom skal man være.
Dometic, som er den ledende kjøleskapsprodusenten i Europa, får hvert år testet sine kjøleskap angående kjøleegenskaper ved et laboratorium i Karlsruhe i Tyskland. En undersøkelse av 2004-modellene viser, at når kjøleskapene kjøres på optimal styrke og temperaturen utenfor er 32 grader, kan det oppnås en kjøletemperatur på 4 grader. Det er uavhengig av om energikilden er gass, 12 V eller 220/230 V. Det er veldig bra med en kjøleskapstemperatur på 4 grader, men det er en del forbehold, som skal tas.
Aldri helt sikker
Selv om man på en campingplass har koblet til 220/230 V kan man godt risikere bare å få f.eks. 190 – 200 V inn i vognen. Visse gassflasker mister trykk, når de er i ferd med å tømmes. Dersom energikilden er svekket, nedsettes kjøleeffekten.
Når temperaturen utenfor kommer over 32 grader får selv et helt nytt kjøleskap det vanskelig, noe som betyr, at kjøleskap av eldre dato, får det enda vanskeligere.
Den ventilasjonsluft, som kommer inn i kjøleskapet, skal helst være kjølig. Sitter ventilasjonsluken f.eks. ut mot et fortelt med oppvarmet luft eller direkte i solen, nedsettes kjøleeffekten. Dersom fler av ovenstående faktorer er tilstede skal man holde ekstra øye på matvarene sine på en varm sommerdag.
Dette kan man selv gjøre
Det er flere ting man selv kan gjøre for å hjelpe kjøleskapet på vei en varm sommerdag.
1. Sørg for å handle de friske råvarene som kjøtt og melk så tett opp mot det tidspunkt, da de skal brukes.
2. Kjøp matvarer, som allerede er kalde – også f.eks. mineralvann.
3. Legg et termometer i kjøleskapet for å holde øye med temperaturen.
4. Sørg for at kjøleskapet er påslått hele tiden.
5. Hold kjøleskapet så stengt som mulig.
6. Suppler evt. med en kjøleboks eller kjøleelementer. Sistnevnte finnes på de fleste campingplasser.
7. Still campingvognen / bobilen i skyggen og gjerne, der hvor det blåser.
8. Sørg for at ventilationsluften er så kjølig som mulig. Ta evt. av dekslene for å lette tilgangen av luft. Dersom risten vender ut i et varmt fortelt, så sørg for å lufte ut i teltet.
9. Man kan evt. supplere med elektrisk ventilasjon. Det finnes flere forskjellige typer. Koster fra 450,- til 650,-. Spør nærmere hos din campingforhandler eller på www.camper.dk.
10. Kjøleskapet skal alltid stå loddrett
Kilde: http://www.campingnorge.no

Annonse:

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.