Hvordan veie Bobilen

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/9/c/e/campingbil.net/httpd.www/wp-content/themes/3magazine-premium2/template-parts/content.php on line 13

Veiing av bobil

Bobiler og nyttelast – Hvordan veies en bobil

Mange bobiler ender opp overlastet og rett og slett fordi folk legger altfor mange ting inn i dem. Det er ingen rask og enkel måte å finne ut vekten på varene du har lagt inni bobilen, så det er fristende å laste til hver ledige plass er fylt. Man tenker ofte på lasteing som volum men vekten på bobilen er langt mer viktig.
Dessverre kan du ha overskredet lasteevne  lenge før alt er stuet. Den eneste måten å sjekke om din bobil er overbelastet er å veie den.
Siden din bobil må veies når den er fullastet, laster du opp med hva du normalt ville hatt med deg på bobiltur, inkludert passasjerer, mat, klær, drivstoff, vann, propan, proviant, osv. Andre ting du eventuelt pleier å ha med som tilhenger, sykler, skiboks og annet må også inkluderes i veiingen av bobilen.
Hvordan veie Bobil
Kjør med den fullastede bobilen til en veiestasjon. Statens vegvesen har mange av disse rundt i Norge så ring og hør hvor den nærmeste er for deg.

forakselen er på plattformen

Begynn med å kjøre bobilen på vekten slik at bare forakselen er på plattformen. Bobilen er da halveis på vekten, noter denne vekten som er vekten på forakselsen. Deretter kjører du fram til hele bobilen er på vekten. Det er totalvekt som gis nå. Kjør deretter bobilen framover slik at bare bakakselen er på vekten og noter vekten.
Noen vekter er enklere enn andre ved at plattformen er firedelt slik at den veger de ulike punkter samtidig.
Opplysninger om tillatt vekt på akslingene finner du i bobilens vognkort, punkt 8.
Nå som du har fått vekten på akslene på bobilen har du fortsatt litt mer arbeid å gjøre. Du må også få individuelle tillatte vekter hvis de er oppgitt i vognkort eller bobilens manual.
For å bestemme hvordan vekten er fordelt i forhold til din bobils spesifikasjoner, se i vognkort. Se på tillatt totalvekt og sammenlign den med den vekt du er kommet fram til. Dersom det du registrerer at vekten er høyere enn tillatt totalvekt er bobilen overbelastet og du må fjerne noen elementer og veie den igjen.
Finn tillatt aksellast for forakselen. Sammenlign denne vekten med registrert vekt for forakselen. Dersom den noterte vekten er større enn tillatt vekt for foraksel er bobilen overbelastet og du må enten fjerne enkelte elementer fra forparten av bobilen, eller flytte noen elementer fra front til bakre og veie igjen.
Finn tillatt vekt for bakakselen. Sammenlign dette nummeret med vekten du har registrert for bakakselen. Dersom det registreres vekt som er større enn tillatt vekt for bakakselen er den overbelastet og du må enten fjerne noen elementer fra baksiden av bobilen, eller flytte noen elementer fra baksiden til fronten.

Hvis de fremre og bakre aksler er innenfor produsentens spesifikasjoner, kan det ene hjulet på en aksel fortsatt være overbelastet. Sammenlign side til side tillatte vekter for hver aksel. Pass på at hver hjulstillings vekt er så nær halvparten av den totale aksellast som mulig. Hvis ikke, flytt noen elementer. Gebyr ved overlast Bobil
vekt på bobil

Hvordan veie Bobilen

Dette er ganske mye å huske på men det kan ha stor betydning for bobilens kjøreegenskaper og bremseeffekt. Forskrift om gebyrsatser for overlasting med kjøretøy på offentlig veg

Her kan du veie bobilen

Region øst (Vegnr./ Fylke/ Stedsnavn)
E18/Østfold/Ørje
E6/Akershus/Støkken
E6/Akershus/Taraldrud
E6/Akershus/Minnesund
E16/Oppland/Kalplassen
E6/Oppland/Øyer
Rv20/Hedmark/Namnå
Rv2/Hedmark/Øiset
Rv2/Hedmark/Magnor
Rv3/Hedmark/Husum
Region sør
E18/Aust-Agder/Østerholtheia
E39/Vest-Agder/Rige
Region vest
E39/Rogaland/Krossmoen
Ev134/Hordaland/Seljestad
Rv13/Hordaland/Bømoen
Fv550/Hordaland/Eitrheim
E16/Hordaland/Romslo
E39/Hordaland/Knarvik
E16/Sogn og Fjordane/Håbakken
Region midt
E39/Møre og Romsdal/Hjelset
RV70/Møre og Romsdal/Furu (Sunndalsøra)
E136/Møre og Romsdal/Horgheim (Romsdalen)
E6 Sør/Trøndelag/Sandmoen kontrollstasjon
E6/ Sør-Trøndelag/Malvik N. Kontrollstasjon
E6/Nord-Trøndelag/Verdal
E6/Nord-Trøndelag/Åsen
Region nord
E6/Nordland/Trofors
E6/Nordland/Skamdalen
E6/Nordland/Hestbrinken
E6/Troms/Nordkjosbotn
I tillegg til disse finner du vekter ved alle landets Trafikkstasjoner.
Straffen ved overvekt
Som bobilist kan du bli stanset i vektkontroll – enten på en fast kontrollstasjon med vekt eller på steder der kontrollørene bruker mobile vekter.
– Ved overlast vil fører bli pålagt å laste av overlasten på stedet. Kjøretøyet må ned i lovlig vekt før man kan kjøre videre, sier Silje Alund i Tilsyn og kontrollseksjonen hos Statens vegvesen.
For bobiler som er til og med 3500 kilo vil det i tillegg til avlasting reageres med anmeldelse, om forholdet ansees som grovt (mer enn 30 % av tillatt vekt). Politiet bestemmer i disse tilfellene foreleggets størrelse.
For kjøretøy over 3500 kilo vil det, i tillegg til avlasting, utstedes et overlastgebyr i henhold til «Forskrift om overlastgebyr». Gebyrets størrelse vil være avhengig av overlastens størrelse.
Sikring av last og bagasje i bobilen
Kilde: ehow.com

Annonse:

  1 kommentar til “Hvordan veie Bobilen

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.