Regler og lover for piggdekk og piggdekk forbudt i europa

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/9/c/e/campingbil.net/httpd.www/wp-content/themes/3magazine-premium2/template-parts/content.php on line 13

Regler og lover for piggdekk og piggdekk forbudt i europa

Bobil tips og råd

Om du er av de som enda kjører rundt med piggdekk på bilen om vinteren og også tenker å legge avgårde på bilferie i europa er det greitt å vite hvilke lover og regler som gjelder i de forskjellige europeiske landene. Piggdekk er et problem når du skal kjøre i Europa. Og selv om du fullt lovlig kan kjøre med piggdekk i Danmark, Frankrike, Spania, Sveits, Østerrike og Italia, hjelper det lite når tyskerne har sagt «Nein». For i Tyskland er du uønsket dersom dekkene er utstyrt med pigger. Vårt sikreste råd er å droppe piggdekkene om du skal på biltur i europa.

Nedenfor følger lovene angående piggdekk for de forskjellige europeiske land:
BELGIA: Piggdekk: Heller ikke obligatorisk, men kan benyttes. Dersom man bruker piggdekk må det være pigger på alle fire hjulene. Bruk av piggdekk innebærer at man ikke har lov til å kjøre fortere enn 90 km/t på motorvei og 60 km/t på vanlige veier. Det er vel verdt å merke seg at man må klistre et «60-merke» bak på bilen, dersom man kjører med piggdekk.
DANMARK: Piggdekk: Det er tillatt å kjøre med piggdekk mellom 1. november og 15. april. Forutsetningen er at det må være piggdekk på alle fire hulene.
FINLAND: Piggdekk: Det er tillatt med piggdekk fra 1. november til første søndag etter påske. Tidspunket for når forbudet inntrer kan variere ut fra værsituasjonen. Det må være piggdekk på alle fire hjulene.
FRANKRIKE : Piggdekk: Tillatt fra lørdagen som er nærmest 1. november til og med siste søndag i mars. Det må være piggdekk på alle fire hjulene. Det er ikke tillatt å kjøre fortere enn 90 km/t med piggdekk. Har du piggdekk på bilen i Frankrike er det viktig å merke seg at dette skal synliggjøres med et spesielt piggdekksymbol som festes bak på bilen. Slike merker får man blant annet kjøpt på bensinstasjoner.
ITALIA: Piggdekk: Bruk av piggdekk er tillatt fra 15. november til 15. mars. Det er en forutsetning at det er piggdekk på alle fire hjulene. Italienerne har innført hastighetsbegrensinger for biler med piggdekk. På motorveien er det ikke tillatt å kjøre fortere enn 120 km/t. På landeveien er fartsgrensen satt til 90 km/t.
KROATIA : Piggdekk: Det er ikke tillatt med piggdekk.
LUXEMBOURG: Piggdekk: Det er lov å bruke piggdekk fra 1. desember til 31. mars (kan forlenges). Dersom man har piggdekk på bilen, er det ikke lov å kjøre over 90 km/t på motorveien eller 60 km/t på landeveien. Kjører man med piggdekk så skal dette vises med et eget piggdekk-symbol eller «60» festet bak å bilen.
NEDERLAND: Piggdekk: Forbudt
POLEN: Piggdekk: Forbudt
SVEITS: Piggdekk: Tillatt fra 1. november til 30. april, men ikke på motorveier. Eneste unntak er A13 mellom Thusis og Meocco (San Bernardino tunnelen) og på A2 mellom Göschenen og Airolo (St. Gotthard tunnelen). Piggdekk skal i så fall monteres på all fire hjul og det er ikke tillatt å kjøre over 80 km/t. Et piggdekk-symbol skal klistres bak å bilen.
SLOVAKIA: Piggdekk: Forbudt
SLOVENIA: Piggdekk: Forbudt
SPANIA: Piggdekk: Kan benyttes dersom kjørebanen er dekket av snø eller is. Piggene må ikke være mer enn 2 mm lange.
SVERIGE: Piggdekk: Er tillatt fra 1. oktober til 30. april. Dersom man bruker piggdekk må det være pigger i alle fire hjulene.
TSJEKKIA: Piggdekk: Forbudt
TYSKLAND: Piggdekk: Forbudt
UNGARN: Piggdekk: Forbudt
ØSTERRIKE: Piggdekk: Tillatt fra 15. november til første mandag etter påske. Perioden kan utvides avhengig av været. Piggdekk skal monteres på alle fire hjul og har du pigger på hjulene er det ikke lov å kjøre fortere enn 100 km/t på motorveien og 80 km/t på landeveien.
 

Annonse:

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.