Bobil dekk, generelle dekk tips

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/9/c/e/campingbil.net/httpd.www/wp-content/themes/3magazine-premium2/template-parts/content.php on line 13

Generelle bobildekk tips

Bobil tips og råd

Holdbarhet:
Dekk er ferskvare, har det blitt hevdet. Dette er en sannhet med modifikasjoner. Gummien blir hardere med årene. Dette er merkbart etter cirka 5 år, selv om du kjører lite. Når dekket er i bruk, blir det eksponert for varme, salt, kjemikalier og sollys. Alt dette sliter på gummien.
Dekk som er lagret riktig, kan i teorien holde seg i fem år, men de fleste dekkselgere ønsker trolig ikke å tilby så gamle dekk. Det er heller ikke vanlig å finne dekk som er eldre enn et år i butikkene.
 
Mønsterdybden:
Kravet er minst 1,6 millimeter, men fagfolk vi har vært i kontakt med, advarer mot å kjøre med så slitte dekk. Når mønsteret er 3-4 millimeter, er det utslitt.
Slitasje:
Følg med hvordan dekkene slites. Slitasje bare på midten tyder på for mye luft i dekkene. Slitasje på kantene kan bety for lite luft. Ujevn slitasje kan også bety feil i forstillingen. Et dekk varer vanligvis 3-4 sesonger, men det kommer an på hvordan du kjører. Røff kjørestil kan slite ut dekkene på en sommer.
Lufttrykk:
Feil lufttrykk sliter på dekket. For eksempel vil 30 prosent for lite luft halvere dekkets levetid. Er bilen fullastet, kan det bli undertrykk. Ideelt sett bør man sjekke lufttrykket hver 14. dag. Sjekken bør skje når dekkene er kalde. Bobil, Lufttrykk – dekk – hjulutrusningen Klikk Her
Bytte plass?
Du kan bytte plass til dekkene for å slite dem jevnt, men bare på samme side. Hvis dekkene er ujevnt slitt, skal de beste alltid stå bak. Ved vannplaning mister du styringen hvis det skjer på bakhjulene. Ved vannplaning på forhjulene, kan man ta det med ro og vente til veggrepet kommer tilbake. Dette gjelder uansett om bilen har for- eller bakhjulsdrift, ifølge det svenske Vägverket. De fleste dekk har en pil som viser i hvilken retning de skal rulle.
Oppbevaring:
Dekk skal oppbevares mørkt, kaldt og tørt. Helst skal de henges på veggen, men det viktigste er at de ikke presses under altfor høye stabler eller andre ting du har i garasjen. Vask dekkene før lagring.
Retur:
Ved kjøp av dekk, betaler du en avgift som dekker retur av de gamle, men sitter de på felgen, må du regne med å betale litt for å skille dem. Brukte dekk blir hogd opp og brent eller brukt som pellets. Regummiering av dekk er det nesten slutt på.
Skader:
Vær obs på kuler og rifter i dekket. Det er skader som i verste fall kan føre til eksplosjon. Skader etter skruer og spiker som står inn i mønsteret, kan repareres.
Klilde : dekkogfelger.com

Dekk og kjettinger

Det er føreren som må vurdere om kjøretøyet er sikret tilstrekkelig veggrep. Når det er glatt føre kan man oppnå dette ved å bruke vinterdekk med eller uten pigger, kjetting eller liknende.
Bruk av piggdekk eller kjetting er ikke tillatt i tiden fra og med første mandag etter 2. påskedag til og med 31. oktober. I Nordland, Troms og Finnmark er tilsvarende periode fra og med 1. mai til og med 15. oktober. Det er ingen frister knyttet til bruken av piggfrie vinterdekk.
Kravet om tilstrekkelig veggrep veier tyngre enn fristene for når piggdekk og kjetting kan benyttes, hvis føreforholdene krever det. Generelle krav til hjul og dekk

  • Minimum mønsterdybde er 1,6 mm.
  • Hjul på samme aksel skal ha dekk med tilnærmet samme egenskaper.
  • Hjulene skal være i tilstrekkelig statisk og dynamisk balanse.

Krav til dekk i vinterperioden

  • Mønsterdybden skal være minimum 3 mm uansett dekktype.
  • Vinterdekk er spesielt merkede dekk framstilt for kjøring på vinterføre.
  • Bare vinterdekk tillates brukt med pigger (unntak for motorsykkel).
  • Hvis kjøretøy til og med 3500 kg utstyres med piggdekk, er hovedregelen at man skal ha piggdekk på alle hjul.
  • Hvis kjøretøy over 3500 kg utstyres med piggdekk, er kravet at man har piggdekk på hjul som sitter på samme aksel.

Kjetting

  • Det er krav om at kjøretøy over 3500 kg medbringer kjetting dersom det forventes kjøring på veger med snø og is.
  • I vinterperioden er kravet absolutt, uavhengig av føreforholdene
Annonse:

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.