Bobilkjøring i Europa – Trafikkforsikringsbevis

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/9/c/e/campingbil.net/httpd.www/wp-content/themes/3magazine-premium2/template-parts/content.php on line 13

Trafikkforsikringsbevis eller Grønt kort

Bobilferie Tips

Viktig å huske på når du kjører med egen bobil i utlandet

  • Selv om du kan kjøre bobilen din i store deler av Europa uten trafikkforsikringsbevis – eller Grønt kort – anbefaler vi at du tar med dette. Det viser seg at de fleste trafikkskadesituasjoner lettere løser seg når du kan framvise Grønt kort. Du får tilsendt Grønt kort kostnadsfritt ved henvendelse til forsikringsselskapet ditt før utreise.
  • Om du skulle bli innblandet i en trafikkulykke i utlandet med din norskregistrerte bil, er du så heldig at den norske bilansvarsloven gjelder for skadde personer i din bil dersom de er norske statsborgere eller er hjemmehørende i Norge.
  • Hvis en annen bil er ansvarlig for kollisjonen kan du velge å kreve erstatning etter skadestedets lovgivning eller norsk bilansvarslov. Har du først bestemt deg for hvilken lovgivning du vil følge, kan du normalt ikke ombestemme deg i ettertid.
  • Hvis du ønsker å holde deg til skadevolderens forsikringsselskap og ikke blande inn ditt norske forsikringsselskap, kan du nå henvende det til det utenlandske forsikringsselskapets skaderepresentant i Norge når du kommer hjem. Hos Trafikkforsikringsforeningen – TFF får du opplyst hvem som representerer det utenlandske forsikringsselskapet i Norge. Ring 22 04 86 00 eller se www.tff.no
  • Skal du kjøre med tilhenger eller campingvogn i Tyskland bør du fra og med i år sørge for å ha med Grønt kort også for denne, da Tyskland nå har vedtatt å innføre selvstendig ansvarsforsikring for tilhenger og campingvogn.
greencard-map
 
 
Viktig å fylle ut skadeskjema : Som i Norge må du sammen med den andre parten fylle ut den standardiserte europeiske skademeldingen. Gjør dette om mulig med en gang på skadestedet og se til at både du og din motpart sammen fyller ut forsiden av skademeldingen og undertegner den.Underskriftene viser kun at dere har fylt ut forsiden i fellesskap og har intet med skyldspørsmålet å gjøre. Er det uenighet om de faktiske forhold som omhandles på forsiden, kan forbehold skrives i skisseruten.Det er spesielt viktig å få med:

  • Det utenlandske kjøretøyets registreringsnummer og i hvilket land det er hjemmehørende
  • Opplysninger om hvor det utenlandske kjøretøyet er forsikret. Notér løpenummeret på motpartens Grønne kort, hvis slikt foreligger eller be helst om en kopi av det.
  • Opplysningene om den utenlandske bilen og dens forsikringsforhold er viktig for at ditt forsikringsselskap skal kunne kreve sine utlegg tilbake, dersom den annen part er ansvarlig. Hvis ikke kan du risikere bonustap selv om du ikke er ansvarlig for kollisjonen.

Viktig å huske på når du beveger deg til fots i utlandet
I noen land er ikke bilansvarsforsikringen basert på objektivt ansvar. Det vil si at du kan risikere å ikke få erstatning fra det utenlandske selskapet hvis du blir påkjørt og føreren ikke har direkte skyld for påkjørselen. En egen ulykkesforsikring kan være god å ha for slike tilfeller.
Kilde : www.tff.no

Annonse:

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.