Kjøpe bobil for første gang?

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/9/c/e/campingbil.net/httpd.www/wp-content/themes/3magazine-premium2/template-parts/content.php on line 13

Generelle tips til førstegangskjøpere av bobil

En bobil er en stor investering, og det er mye å sette seg inn i. Har du hatt campingvogn tidligere er du godt forberedt på å gå over til campingbil. Har du ikke hatt campingvogn før, da bør du snakke med andre bobileier, slik at du ikke går i de typiske bobilfellene og lære av deres erfaringer.

Vurderer du å kjøpe bobil?

En bobil er en stor investering, og det er mye å sette seg inn i for en førstegangskjøper. Det finnes mange løsninger på oppbygging og innredning. Du bør bruke god tid på å definere ditt behov og bruksmønster. En aktiv familie på 5 som reier landet rundt på skirenn vil selvfølgelig ha andre krav til en bobil enn pensjonistparet som skal til middelhavet. Du bør avklare hvor mange som skal på tur, og hvor mye penger du vil legge i potten. Er du usikker på om bobil er noe for deg, kan det være lurt å starte med å leie en bobil for en uke eller to. Det gir deg erfaring og avdekker dine ønsker og behov, samtidig som du får en føling med bobillivet.

Generelle tips ved kjøp av campingbil

Når du skal kjøpe bobil skal du alltid skrive kjøpekontrakt og huske å få med de viktigste punktene som PRIS, UTSTYR, ARBEID SOM SKAL UTFØRES før levering og LEVERINGSDATO.

Angående pris må du være oppmerksom på om du har fått prisen i NOK uten forbehold om valutasvingninger – da er det norske kroner som gjelder ved kjøpet. Hvis det er valutaforbehold kan prisen svinge opp og ned. Du kan inngå en avtale om fast pris i norske kroner for å være sikker.

Du bør kjøpe bobil hos forhandlere som gir deg brukt garanti både på bodelen og bildelen, garantien bør være på 12 måneder. Hvis du kjøper bobil utenom forhandler, bør du ta med deg en erfaren bobilist, det kan være større risiko ved slike kjøp. Du får heller ingen garanti, med mindre nybil garantien fortsatt gjelder.

Vurderer du å kjope bobil - campingbil

Vurderer du å kjope bobil?

Motor og teknisk om bobiler

Bobiler er bygd med utgangspunkt i en varebil/lett lastebil. Fiat er mye brukt, det finnes også bobiler basert på Peugeot, Citroen, Renault, Mercedes, MAN, Iveco og DAF. Det betyr at du også kan få hjelp med tekniske problemer som gjelder selve bilen hos en hvilken som helst forhandler av disse bilene, mao trenger du ikke å henvende deg til en forhandler av det aktuelle bobilmerket.

De fleste bobiler har forhjulsdrift. Husk at om du laster tungt bak vil du få lite vekt over drivhjulene og dårligere fremkommelighet på vinterføre.

Manuell girkasse er mest brukt, men noen kan også leveres med automatgir.

Moderne dieselmotorer har god effekt, det anbefales kjøp av så kraftig motor som mulig. Da har du krefter nok til bratte fjellveier og forbikjøringer. En kraftig motor jobber lettere og gir bedre drivstofføkonomi.

Bobil – lastekapasitet og nyttelast

Sjekk at bobilen har nok kapasitet til nyttelast. Mange bobiler er registrert for en totalvekt under 3500 kg. Fordelen er at du kan kjøre på vanlig førerkort klasse B. Ulempen er at de største av disse bilene har så høy egenvekt at det ikke finnes god nok kapasitet for bagasje og passasjerer. Nyttelasten bør være minst 450 kg, men og helst opp mot 1000 kg.

Førerkort:

De aller fleste bobiler er registrert på 3500kg. Her holder det med vanlig førerkort, dvs klasse B. En del bobiler er registrert over 3500kg., da må man ha ”utvidet” førerkort, dvs. klasse C1

Komfort i Bobilen

Ofte er det bilprodusentenes mest komfortable seter som brukes i førerdelen. Forsetene bør ha sving slik at de kan snus mot bodelen når man har parkert. Setene bak har ofte mindre justeringsmuligheter. Sikten fra bakseter er ofte også begrenset. Har du med barn er det lurt at de sitter så høyt at de kan se ut av vinduene.

Annonse:

Utstyr til bobilen

Utstyr man bør ha i bobilen:

  • Sykkelstativ: Campingplasser ligger som regel utenfor sentrum, så en sykkel gir deg større frihet. og god mosjon.
  • Navigasjon: En GPS er nødvendig, GPS har reddet mange ekteskap…
  • Ekstra septiktank: Kjekt å ha, toalettet går gjerne fullt når det passer minst.
  • Nivelleringsklosser: Legges under hjulene for å få bilen til å stå vannrett.
  • Vannslange: En egen vannslange er å foretrekke fremfor å fylle vanntanken med slangen gjesten før deg har spylt septiktanken med. Sørg for å ha med ulike koblinger.
  • Strømadapter: Strømkontakter er forskjellige i flere land, ha med adaptere tilpasset landet du skal til.
  • Ryggekamera: Kamera gir økt trygghet og er veldig praktisk.
  • Campingstoler og et bord: Greit å sitte ute og nyte været innimellom.
  • Markise: Gir skygge for solen eller beskyttelse regn. Kan kombineres med vegger for å skape et fortelt.

Informasjon om bobiltyper og bobilutstyr/system

Varmesystem:

Det er viktig med et godt varme- og ventilasjonsanlegg. Sørg for at dette er tilpasset det store romvolumet som blir i en bobil. Klimaanlegg foran må man ha, men kjører du i varme strøk og har med passasjerer er det også smart å ha et eget anlegg for bodelen.

Skal du bruke bilen om vinteren er det viktig å ha et godt varmeanlegg og en godt isolert bil. Dobbelt bunn og isolerte tanker er et krav. God varmefordeling er viktig for å unngå fukt og kondens.

  • TRUMA (luftbåren varme) er det mest utbredte og det billigste. Gass/El.
  • ALDE (væskebåren varme) Gass/El.

Vannsystem:

  • TRYKKPUMPE. Trykk på vannsystemet i hele bilen. Aktiveres ved trykkfall (kran åpnes).
  • SENKEPUMPE. Plassert i vanntanken og aktiveres ved at kran åpnes (el -bryter sitter i hver kran)

Utvendig:

  • GLASSFIBER (GFK) med Topcote overflate
  • ALUMINIUM (Alu) med lakkert overflate

Fire ulike kategorier bobiler.

INTEGRERT BOBIL.

Integrert bobil - campingbil

Her bygges hele bilen av bobilprodusenten. Denne løsningen gir en romsligere salong foran i bilen, da bilens fulle bredde går helt frem til frontrute. Da bobilprodusenten også bygger front og førerhus blir dette en dyrere løsning enn samme bil bygget som halvintegrert. Integrertbil har som regel mulighet for senkeseng foran.

HALVINTEGRERT BOBIL.

Delintegrert bobil - campingbilHer bygger bobilprodusent bare ”BODELEN” på bilen. Chassis med ferdig førerhus kommer fra bilfabrikken.

ALKOVE BOBIL.

Alkove-bobil-campingbilBygges på samme måte som halvintegrert bil, men med ekstra soveplass for to over førerhus. Dette er i de fleste tilfeller den løsning som gir flest sengeplasser på minst areal.

KASSEVOGN BOBIL.

Kassevogn bobil - campingbilHer bygges bilen i sin helhet av bilprodusenten. Deretter innredes den av bobilprodusenten. Dette er en løsning for de som ønsker en kompakt bil (ikke lang, ikke bred), men som allikevel inneholder alt utstyr en bobil bør inneholde.

 

 

Annonse:

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.