Hva er propangass? – flytende petroleumsgass

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/9/c/e/campingbil.net/httpd.www/wp-content/themes/3magazine-premium2/template-parts/content.php on line 13

Hva er propangass ?

Bobil utstyr og bruk. Propan gass

 Oppbevaring av gassflasker

LPG – flytende petroleumsgass – i Norge PROPAN, er komprimert energi som gir mange kWh og tar lite plass, og kan brukes til «alt»: i gassform til oppvarming og som flytende drivstoff. Enkelt, rimelig, og med lave utslipp!
LPG
Flytende petroleumsgasser (eng. Liquiefied Petroleum Gases) består av propan og butan som er omdannet til væskeform under trykk på rundt 7-8 bar, eller ved nedkjøling til minus 42 grader (naturgass til minus 162 grader). LPG blir skilt ut av naturgass, eller i oljeraffineringen. I Norge er LPG ensbetydende med propan (95% propan og 5% butan), fordi propan har kuldeegenskaper som gjør den godt egnet til bruk i vårt klima.
Gassen kommer til Norge med tankbil fra raffinerier i Gøteborg og Kårstø. Hvert år anløper 600-700 skip Europas største gassfabrikk Kårstø-anleggene på Vestlandet. I tillegg til naturgass produserer Kårstø bla. 5 millioner tonn LPG. Til det norske markedet transporteres LPG og LNG med tankbiler ut til forhandlere og kunder.

Hva er propangass?

LPG bruk i Norge
Propangass på flasker er forbrukerens enkle og rimelige inngangsbillett for å ta gassen i bruk. LPG/propan er anvendlig til det meste av koking og oppvarming i hjemmet, hagen, på hytta, bobil og caravan.
Propangass til bil – gir nær halv bensinpris med miljøgevinst. Det er den samme gassen/propan som blir fylt på flasker og på biler. De fleste bensin-biler kan bygges om.

Fakta om Propangass

Gass er bygget opp av hydrogen- og karbon (atomer) og kalles derfor ofte for hydrokarbonsgasser. Energien frigjøres når karbonatomet tilføres varme og reagerer med oksygenet i lufta.
Den kjemiske sammensetning (forholdet karbon til hydrogen) gir ca 20 % mindre CO2 luftutslipp enn olje, og nesten ingen lokal forurensning av Svovel, CO, NOX og sotpartikler.
Propan er en energigass som opptrer i gassform ved vanlig trykk og temperatur og selges i kondensert/ flytende form på stål-, aluminiums- eller komposittflasker og tanker.
Propan er en brannfarlig gass. Gassen er fargeløs og som handelsvare er den tilsatt et kraftig luktstoff som gjør at brukeren raskt kan registrere gassen ved ufarlig lav konsentrasjon.
Kilde : lpgnorge.no
 Oppbevaring av gassflasker
Gassflaksene skal aldri oppbevares i kjeller, det er fordi at gassen er tyngre enn luft og vil da samle seg langs gulvet, det skal da ikke mer enn en liten gnist til for at gassen antenner. Flaskene skal heller ikke oppbevares på loft da dette har med tilkomst for brannvesen.
Flaskene skal for øvrig stå oppreist i et luftig skap innendørs, hvis flaskene oppbevares utendørs skal dette skapet være utført i ubrennbart materiale samt god avstand til antennelses kilder eller varmepåvirkninger.
Alt utstyr som er beregnet for gass skal være CE merket og ha en bruker- og vedlikeholds veiledning på norsk. Når man ikke bruker gass skal kran være avstengt og hvis man ikke bruker utstyret over en lengre periode burde regulatoren også frakobles flasken.
Når du bytter flaske må du sjekke tilkoblingens gasstetthet nøye, sørg for at regulatoren er korrekt montert og sitter godt på før du åpner ventilen.
En gang i året bør du sjekke alt av slanger og koblinger nøye. Bøy slangen og se etter sprekker, koblingene sjekkes ved å smøre på såpevann, (det må være trykk på anlegget). Ved lekkasje vil små bobler dukke opp i såpevannet i tillegg kan også lukte om man kjenner noe gasslukt. Følg ellers vedlagt vedlikeholdsveiledning.

Annonse:

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.