Unngå fuktskade i Bobilen

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/9/c/e/campingbil.net/httpd.www/wp-content/themes/3magazine-premium2/template-parts/content.php on line 13

Fukt og kondens i Bobilen, Caravan /Campingvogn

Bobil Tips og Råd – Fukt i Bobilen

Fukt-test på Bobil

Ungå fuktskade i Bobilen

Som bruker av bobil skaper vi naturligvis fuktighet inne i bilen.Vi gjør dette ved pusting, matlaging, dusjing og vasking, rett og slett bare ved å være inne. Jo mer fuktighet det er i luften jo mer sannsynlig er det at du vil få kondens.
Vinduer er den minst isolerte delen av en Bobil. Det er der det meste av varmetapet oppstår og vil være den kaldeste flaten når det er temperaturforskjell mellom inne og ute.
Husk : Jo varmere du holder luften i bobilen desto mer fuktighet kan luften holde på.

Først litt om bobilvegger

Den gjennomsnittlige bobilvegg er bare 2-3 cm tykk. Utsiden kan være dekket med aluminium ytterkledning eller en solid glassfiber overflate. Bodelen med glassfiber som ytre overflate har vanligvis et substrat laget av tre elleren sammensetning av hardboard glassfiber belegg.(varierer på de ulike bobilmodeller)
Veggene kan være innrammet med enten tre eller aluminium. Innsiden er enten tre eller sammensetning en sammensetning av hardboard dekket med et tynt vinylbelegg. Avstanden mellom den indre og ytre vegg er fylt med isolasjonsmateriale av glassfiber.
 De innvendige veggene.

Innvendige bobil veggene

De innvendige veggene er ikke så bra forseglet. Det er små åpninger rundt brytere, stikkontakter, vinduskarmer, dørkarmer, gulv og tak ledd, skap, ledning luker osv. Hvis du setter noen skruer, spiker eller knagger i disse veggene legger du til et nytt lekkasjepunkt.
Hvis de kalde vinduene ikke kan kondensere fuktigheten i luften slik at den kan fjernes, vil fuktigig luft uunngåelig flytte inn i den indre veggens hulrom. Der møter den kalde ytterveggen og kondenserer tilbake til vann akkurat som det gjør på vinduene bortsett fra at, denne gangen kan du ikke fjerne vannet med et håndkle. Fuktigheten er i veggen der det er dårlig luftsirkulasjon og vil bli absorbert av veggunderlaget, isolasjon og kanskje tre innramming. På kort periode vil denne fuktigheten begynne å vokse til mugg og medfører at tre vil råtne og laminat vil spenne seg.
Fuktigheten må gå et sted. Hvis den ikke kan kondensere på vinduene  vil den kondensere på innsiden av veggene.
Selvfølgelig er det  tiltak som du kan ta for å hindre kondens og fuktighettil det minimale. Nummer én er å redusere tilførsel av fuktighet inne i bobilen ved å sette våte håndklær fra bading utendørs for å tørke. Bruke eventuell ventilasjonsvifte når man dusjer.. Unngå å lage mat på brennerne eller med ovn uten utlufting.
https://youtu.be/TKn_1T86t3M
Biltema har også ulike typer avfuktere som er rimelige og effektive.
Man kan også bruke en liten elektrisk avfukter i bobilen i kaldt kaldt vær. Det virker litt rart fordi det vanligvis blir brukt en avfukter i våre hjem i sommermånedene – og en luftfukter i vinterhalvåret for å legge til fuktighet. Dette er fordi en bobil ikke er bygget som et vanlig hus.
Har du kjøpt bobil med tetthetsgaranti er det vanligvis krav til regelmessig fukttest for at garantien skal gjelde.
En såkalt Dry-Bag kan beskytte effektivt mot råte, sopp, fukt og lukt. Posen som leveres i forskjellige størrelser, henges opp på utsatte steder, og kan absorbere mer enn 75% av sin egen vekt. Det vil si at en pose på 1.000 g kan dekke et areal på 6-10 m3 i 60-90 dager avhengig av luftfuktigheten. Posen er fremstilt av stoff med gjennomsiktig vindu, slik at man kan se at innholdet skifter farge fra lys brun til mørk brun etterhvert som fukten absorberes.

Ca. verdier for fuktighet i Bobilen

Normale verdier: 11-13%
under 18%: godkjendt
18-20%: vær obs, her er noe på gang…
over 20%: Lekkasje?
Behandling av fuktskade i Bobil
Når det gjelder tørking av Bobil. Bruke avfukter og normal romtemperatur.(20-22gr.) Mål fukt før tørkprosessen avsluttes!

Hvordan fjerne kondens i Bobilen

Det er tre faktorer som avgjør om du får kondens

  1. Nivået av fuktighet i luften
  2. Lufttemperaturen i bobilen
  3. Overflatetemperaturen

Fjerne kondens

Hvis vinduet har plugget ventilasjonshull, fjern plugger for å få opp ventilasjonen. Parker din bobil og ha dører og vinduer åpne og mot solen, dette vil trekke fuktighet ut. Du kan øke uttrekkingen  opp litt ved å ha et tørt håndkle på utsiden ruten. Under denne prosessen kan det synes som om fuktigheten går ut og kommer tilbake, dette er fordi det fortsatt er fuktighet i akrylmateriale som må trekkes ut.

Hindre kondens
Det er viktig at det er tilstrekkelig ventilasjon i bobilen for å hindre oppbygging av fuktig luft inne i kjøretøyet. Spesielt må du kontrollere at ventilasjonen gitt av produsenten ikke er blokkert på noen måte. Sørg for ekstra ventilasjon ved å forlate ha lufteluker og dører åpne. Ikke la vann stå i vannkoker, kjeler eller beholdere. Ikke ta oppvasken inne i bobilen som den siste ting om natten. Ikke ha bobilen for varm om natten. Øk ventilasjon i vått eller fuktig vær.

Kondens skal ikke forårsake for mange problemer for de fleste bobilereiere, men dersom deler av vinduene er fuktige i lang tid, så kan det dannes mugg eller misfarging.
Annonse:

  2 kommentarer til “Unngå fuktskade i Bobilen

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.