Chip trimming av bobiler

Chiptuning av bobil er enkelt og effektivt.

Vi har testet chiptuning av en Fiat Ducato 2,3 L med 130 HK. Resultatet er intet mindre enn imponerende. Les mer nedenfor.

Bakgrunn for å trimme bobilen

Vi ønsket å få litt mer futt og trekkraft i bakkene og mindre diesel forbruk. Vi hadde hørt rykter om at man kunne få 30% mer krefter og 20% lavere dieselforbruk. Vår bobil hadde i utgangspunktet 130 HK og 320 NM, etter chiptrimming skal den ha 170 HK og 403 NM.

Dekselet i motoren må av når du skal montere kablene til chippen.

Dekselet i motoren må av når du skal montere kablene til chippen.

Bestilling av «trimmesett»

Vi fikk tips i fra kollegaer som hadde prøvd å chippe vanlige biler, etter et raskt søk på internett falt valget på Bestchip.no. Bestillingen var enkel og grei, og allerede etter to dager var chipsettet kommet i posten.

Testlampen som lyser grønt når kablene til chippen er riktig tilkoblet.

Testlampen som lyser grønt når kablene til chippen er riktig tilkoblet.

Utstyr for trimming

I pakken fra Bestchip følgte det med kabelsett med nødvendige kabler og kontakter. På kablene var testlampen tilkoblet. Selve chipbrikken ble koblet til etter at vi hadde kontrollert at kablene ble riktig tilkoblet. I pakken fulgte det også med strips for å feste kabler og chip i motoren. Bruksanvisningen ble sendt på e-post samme dag som resten av utstyret ble sendt pr post.

Kontakten til testlampen

Kontakten til testlampen

Hvordan innstallere chipsettet?

Framgangsmåten vi brukte for å innstallere chipsettet på Fiat Ducato, 2,3L 2008 modell med 130 HK:

 • Tok av plastdekselet over motoren ved å dra det opp (det var kun trykket og klikket på plass).
 • Fant deretter Commonrail røret. Dette røret lå parallelt med sylinder rekken på den ene siden av motoren. Jeg så fire tynne rør som gikk fra toppen av motoren ned til dette røret (comminrail røret).
 • Deretter fant vi kontakten som satt helt til høyre på enden av commonrail røret. Fikk løsnet den etter litt om og men, den satt godt fast, men etter litt klemming og lirking på kontakten løsnet den.
 • Monterte kabelsettet med tilhørende testlampe i de ledige kontaktene.
 • Kontrollerte at vi hadde funnet riktig kontakt ved å skru på tenningen og få grønt lys i testlampen (dette var for øvrig OK).
 • Tok av testlampen og satte på selve chippen i datakontakten.
 • Festet så de nye kablene og chippen med strips. Passet på at den hadde god avstand til varme deler av motoren.
Chippen tilkoblet og festet i motoren.

Chippen tilkoblet og festet i motoren.

Resultat og konklusjon av chiptuningene

Bobilen fungerer nå mye bedre enn tidligere, spesielt ved lave turtall og høyt gir. Chippen gir også spesielt positivt utslag på forbruket, det er redusert fra ca 1,2 L pr mil til 1 liter pr mil. Av og til når vi går inn for å spare mye diesel, havner forbruket helt nede på 0,9 L pr mil! Med andre ord så er vi godt fornøyd med chiptrimmingen.

Her skimter du såvidt kontakten til commonrail røret.

Her skimter du såvidt kontakten til commonrail røret.

Sparetips

Bestchip.no leverer også en enkel oppskrift på å spare mest mulig drivstoff. Her er et lite utdrag fra deres oppskrift:

«Det er tre enkle faktorer som er avgjørende for å spare drivstoff:
1. Kjør på høyest mulig gir ( dette er dagens biler laget for! )
2. Ikke brems! ( Dette er hovedutfordringen! Legg merke til hvor ofte du bremser på giret. ) Dette punktet har og med: Kan du hele tiden holde litt gass? ( se punktene nedenfor )
Hver gang du bremser bilen, så vil det si at du litt tidligere har brukt gass- drivstoff- som du nå kaster vekk effekten av.
3. Inntrykket av gasspedalen ikke over 75% av fullt pådrag. «

Mer informasjon finner du på nettsidene til Bestchip.no

Annonse:  6 kommentarer til “Chip trimming av bobiler

 1. Geir
  17. februar 2013 på 20:45

  Hei
  Jeg har prøvd dette med tilllegs modul chip box . Ja effekten økte men bilen sotet mye mer en før og etter ca 4500 km syntes jeg at det ikke hadde noe effekt, etter noen undersøkelser så hadde dyseveggene sprukket og div pakkninger måtte byttes, da jeg undersøke dette så fant jeg ut at denne boksen økte bare dysse trykket med et trykk de ikke var produset til.
  Etter reparasjon har jeg kjørt ca 11000 km med Tuning fra et firma som har obd Tuning dette systemet er tilpasset bilens opprinnelige verdien som motoren er produset for,
  Bilen soter ikke jeg sparer ca 0,2 på mila og en stor forskjell på hvor mye jeg må gire og en effekt som er meget merkbar dette er en løsning som som jeg kan anbefale til alle.
  Firmaet jeg kontaktet heter Tuning øst (Tuning Norge) meget proffe turnere som hvet hva de driver med
  Jeg har også anbefalt dette for mange bileiere (bobil)som alle har samme opplevelse som meg .
  tuningost@gmail.com

 2. 25. august 2013 på 06:17

  Husk at når du chiper motoren må den også få mer luft, «sportsfilter» som du sprayer med olje kan benyttes (les bruksanvisningen), du kan risikere å få følge skader på motor når du chiper, grunnen til det er at det i utgangspunktet er tatt ut mye kraft fra en liten lett motor, garantien forsvinner og blir du tatt av biltilsynet ved kontroll på vegen blir det fort 20000 i bot. Husk om du likevel ønsker å trimme bilen så må en legge inn flere verier enn bare å vinkle turboen og kjøre opp trykket

 3. Fredy
  19. august 2017 på 19:26

  Hvordan skal biltilsynet kunne se at du har tunet bilen din ? de leter ikke med lys og luupe under panser. Om du har tunet via diagnoseuttak «obd2» så må de gå inn i proggramvare for og se på div verdier,dette gjør de garantert ikke på en bobil. Det er heller ingen som noen gang er tatt for husmortuning som har medført bøter eller tillegsavgifter. Mtp garanti,ja man risikerer å miste garanti på motor og drivverk. Bruker du tuning fra fabrikanter som Bsr som har håndholdt tuningenhet så legger du inn tuningfil eller orginalfil som du vil og sansyneligheten for at det blir oppdaget på service osv er minimal. Tuningbokser som beskrevet over frarådes på det sterkeste,det eneste disse gjør er å manipulere singnaler fra ecu som gjør at diseltrykk samt turbotrykk øker,bilene soter mer,partikkelfilter går tette og i verstefall raser du motoren. Ved tuningfil som lastes inn så endres mange parameter som gjør at girkasse motor og komponenter ikke slites fortere en ved orginalfil. Så til sist en fabrikkmotor er det ikke hentet mye ut av ofte er det flere hk utgaver på samme motor og komponenter. Man trenger overhode ikke et sportsfilter med mindre man skal farte rundt på rudskogen med 500hk under panseret =)

 4. Cato
  13. juni 2019 på 08:18

  Beklager, men dette er absolutt ikke en anbefaling å bruke en slik boks, ingen som tuner biler idag vil anbefale dette i det hele. Bare et eksempel er også det som Geir skriver over her. Dette er en «quick fix» tuning som lurer systemet totalt til å tro ting det ikke har. Ta bilen til et skikkelig firma som utfører seriell tuning( via obd kontakt) så lager de skikkelig tuning til bilen din.

  Dere burde faktisk vurdere å fjerne dette, for det er absolutt ikke å anbefale. Ta et par kjappe søk på nett også angående «powerboks» og en vil få mange gode grunner til å ikke ha det i bilen i det hele tatt.

 5. Kåre
  25. september 2019 på 19:08

  Hva med automatkassen i forbindelse med tuningen?
  Jeg har en 2011 modell med Fiat 3,0 på 160 hk og automatkasse.
  Totalvekt på bilen er 4250. Hvis tuningen skal være optimal bør vel og automatkassa justeres i forhold til den økte effekten?

 6. Glenn Ivar Karlsen
  21. november 2019 på 20:53

  Det er helt klart og anbefale chiptuning der du programmerer bilens ECU. boksene fungerer dårlig. Vi i http://www.hktuning.no har gått helt bort i fra chipboks, og bruker kun fullstendig programmering av bobilens ECU. Dette gir en trygg programering som er tilpasset den enkelte bil, og du sparer drivstoff samtidig. besøk hktuning.no for å lese mer.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.