Sikker kjøring av campingbiler

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/9/c/e/campingbil.net/httpd.www/wp-content/themes/3magazine-premium2/template-parts/content.php on line 13

Sikker og trygg kjøring av bobil/campingbil

Tips og råd for sikker og trygg kjøring av bobiler/campingbiler. Eiere av andre typer biler vil også finne nyttige råd og tips her for sikker kjøring.

Å kjøre med stor bobil/campingbil er egentlig ikke en vanskelig oppgave, de fleste greier dette uten problemer. Den største utfordringen for nykommere er små ting som man ikke tenker så ofte på. Her finnes noen enkle tips for trygg og sikker kjøring med bobil/campingbil.

Før du skal ut og kjøre bobil/campingbil

Sikker og trygg kjøring av bobil/campingbil

Bobilen skal være i god mekanisk stand når den er klar for reise. En rask sjekk av olje, kjølevæske, dekktrykk, ol er smart etter en lang vinterlagring.

Utover normal sjekk som du også foretar på din familiebil er det noen andre kontrollpunkter som er spesielt for bobiler.

 • Er TV-antenner eller parabolantenner klargjort for å reise?
 • Er alle utvendige dører og luker lukket og testet, smørt og låst?
 • Er alle markiser rullet inn og ut?
 • Er alle fotstøtter tatt inn og smørt?
 • Er området ryddet opp? Ingen leker under eller rundt bilen?
 • Er trappene inne? Elektriske trinn på bobiler kan automatisk trekkes inn når motoren er slått på, men andre er manuelt foldet.
 • Er alle ledninger, slanger, osv.plugget ut og lagret?
 • Er alle interiørskap lukket og låst?
 • Er kjøleskapsdøren lukket og låst? Mange av disse enhetene har en spesiell lås for kjøring.
 • Er alle løse objekter rundt i bodelen sikret?
 • Er bobilen overbelastet? Med den store mengden av tilgjengelig plass er det lett å overbelaste en bobil, slik at vekten overstiger totalvekten i vognkortet.
 • Hvis nødvendig tøm spillvannstank før du reiser.
 • Er inngangsdør sikkert lukket og helst låst?

Kjøretips for bobiler. Bobilvideo – Se her

Som tidligere nevnt er ikke bobiler /campingbiler noen sportsbil eller for den slags skyld noen vanlig bil. Spesielle hensyn må tas på følgende områder:

Bobil & Campingbil: Forsvarlig kjøring. Det kan ikke understrekes nok at en bobil kan ikke stoppe raskt. Den kan heller ikke akselerere raskt. Den kan heller ikke svinge unna raskt. Forsøk på å unnamanøver med en bobil i en nødsituasjon vil ofte mislykkes. Der tresekundregelen gjelder for vanlige biler når det gjelder forankjørende, bør denne økes til fem sekunder når man kjører bobil .  Når noen kjører inn i den store avstanden mellom deg og bilen foran, må du sakke ned for å øke avstanden. Se lenger fram enn du er vant til i en personbil.  Alle har hørt dette gang på gang, men defansiv kjøring er din grunnleggende regel for sikker kjøring.

Bobil & Campingbil: Bruk av speil  Mange bobiler og alle trailere har ingen utsikt bak bortsett  ifra speil. Lær å bruke dem og bruke dem hele tiden. Disse kjøretøyene har svært store blindsoner, hvor annen trafikk ikke kan sees.  Se opp for trafikk som kommer bakfra som blir for nære til å bli sett og gjerne holder den posisjonen. Når du skifter kjørefelt, bruk speilene, slå på blinklyssignalene tidlig, og skift kjørefelt sakte.

Bobil & Campingbil:  Bratte bakker. Bobiler er ikke kjent for god kraft i motbakkene.  De vil overopphetes på lange bratte bakker,  løsningen er å bremse ned, skifte til et lavere gir og se på temperaturmåleren.  Nedoverbakke kan  representere en annen utfordring i og med at bremsene kan lett overopphetes og gi dårlig effekt.  Igjen, sakk ned og skift til et lavere gir.  Se på trailerne, hvis de er trege i nedoverbakken bør du også være det.

Bobil & Campingbil: Bakenden svinger. Bobiler er bygget med en god del vekt bak bakhjulene som senger, garasje etc. og dette resulterer i at bakparten svinger lett. Når du svingerhardt  til høyre kan den bakre delen gå mot venstre.  Bensinstasjoner er en særlig fare her fordi det ofte er  små områder som krever en skarp sving.

Bobil & Campingbil: Veiplassering.  Hold bobilen i midten av kjørefeltet ditt.  Ja, den er bredere enn du kanskje liker men hold bilen i midten av kjørefeltet uansett. Bobiler har et særlig problem her ved at førerhuset er større enn i vanlig bil og sjåføren sitter lengre til venstre enn han er vant til. I den største klassen av bobiler er førersetet langt til venstre. Resultatet er at nesten alle nye bobil sjåfører ønsker å kjøre langt til høyre. Kikk i speilene på høyre side, når du ikke ser den hvite stripen er du alt for langt til høyre.Etterhvert vil du lære hvor dine øyne bør være på veien og det vil ikke være et problem, men det er en klar fare for den ferske sjåføren av bobiler.

Bobil & Campingbil: Svinge .  Både bobiler og trailere krever ekstra plass til å snu. Kjør litt ekstra fram og ta en rolig sving slik at du holder deg på veien også med bakparten. Vær spesielt oppmerksom når du skal rundt i en rundkjøring, de fleste av oss har vell kommet borti kanten i en rundkjøring. Se i speilene. Veldig breie svinger er nødvendig for disse storebilene.

Bobil & Campingbil: Stoppe. Stoppeavstanden er kraftig økt i forhold til en vanlig bil.  Den tunge bobien vil kreve flere ganger «normal» avstand for å stoppe.  Begynn bremsing for stoppskilt, lys etc. i god tid før der du normalt ville i en vanlig personbil. Selv om du kunne stoppe raskt er det ikke det du ønsker fordi i en typisk bobil er det også endel løse gjenstander.  Bøker, kameraer, leker, mat, etc. vil alle ende opp i førerhuset.

Bobil & Campingbil: Forbikjøring og glidelåskjøring.  Bobiler har ikke den samme akselerasjon som en vanlig bil , og det tar laaaang tid å passere et annet kjøretøy. Det samme gjelder for kjøring ut på motorveien fra sidefelt, det ser ut til å ta en evighet å komme opp til motorvei hastigheter.  På sitt beste, vil du kunne øke hastigheten i omtrent samme tempo som bestemor gjør i sin Kia.

Bobil & Campingbil: Luftfjæring eller bremser. Hvis din bobil er utstyrt med luftfjæring så sørg for at det er ved normalt lufttrykk før du kjører bilen.  Hvis du er en nybegynner og skal bruke luftbremsene det ville være en veldig god idé å få litt trening. Luftbremsene er en annen type bremser og krever forskjellig bremseteknik som vi ikke skriver mer om i denne artikkelen.

Ta deg god tid

En stor bobil er som sagt ikke det raskeste kjøretøyet på veien. Forstå at det vil ta lengre tid å komme til en campingplass enn med en personbil selv om mye av reisen er på motorvei hvor de fleste bobiler generelt vil holde tritt med annen trafikk. Det vil det fortsatt komme bratte stigninger da hastigheten faller drastisk.

Ikke press deg selv for å komme dit raskt.  Ta deg god tid og nyt kjøringen. Husk du er på tur og skal kose deg, du skal sannsynligvis ikke på jobb.  Bruk sikre kjøreteknikker med din bobil og ha en fin tur og kom trygt fram.

Kilde: Bobilportal.no

Annonse:

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.