Gass i bobilen

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/9/c/e/campingbil.net/httpd.www/wp-content/themes/3magazine-premium2/template-parts/content.php on line 13

Gass som energi i bobil

I Norge brukes det stort sett propan i bobilene, i Europa er butan mye brukt. Butan er ikke egnet for norske forhold, pga den går over fra flytende til gassform når temperaturen nærmer seg null grader.

Som nevnt er butan ikke brukbar ved lave temperaturer, propan har bedre kuldeegenskaper, den er fullt brukbar helt ned mot minus 40 grader. Ved ca 40 minusgrader går propan over i gassform.

Propan er også bedre å bruke enn butan når man bruker mer gassdrevet utstyr samtidig. Det sies at det er en fordel å kunne veksle mellom propan og butan når man har lagt bobilferien til Europa.

Gasslekasjer, enten det er propan eller butan er livsfarlig. Gassene er meget ekslosive og kan forårsake kvelning. Propan og butan er i utgangspunktet luktfri, men de er tilsatt lukt for at vi skal klare å kjenne lukten. Av denne grunn bør gassanlegget i bobilene kontrolleres ofte. Man kan kontrollere overganger og rør ved å påføre såpevann og deretter se etter bobler. Begge gassene er tyngre enn luft og vil synke til det laveste punktet, derfor er det viktig å sørge for god ventilasjon under gassflaskene.

Gassflaskene er enten laget av metall eller kompositt, de finnes i flere størrelser. Det mest vanlige i bobiler er 11 kg’s flasker. Det kan være smart å ha med seg en vekt for å kunne veie hvor mye gass du har igjen, eller bruke en gassmåler som du får kjøpt hos bobilrekvesita butikker. Noen bobiler har automatisk varsling når gassflasken er tom. Når det er kaldt i været kan man risikere at kondens fryser i koblingene.

Gassfylling i Europa kan være en utfordring da det ikke finnes kun en standard påfyllingsnipler. Det finnes imidlertid overganger for de aller fleste gassflasketypene. I noen land må du regne med å leie gassflasker og noen leverandører tar kun imot enkelte typer gassflasker.

Husk at du har kun lov til å ha med deg 2 stk 11 kg’s flasker i bobilen om gangen. Det skal brukes spesielt egnet slange og den skal ikke være lenger enn 1,5 meter. Slangen bør skiftes minst hvert 3. år.

Annonse:

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.