Gjennomsnittsmåling av fart

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/9/c/e/campingbil.net/httpd.www/wp-content/themes/3magazine-premium2/template-parts/content.php on line 13

Hvordan fungerer gjennomsnittsmåling av fart?

Det blir stadig flere veistrekninger som har gjennomsnittsmåling av farten til kjøretøy og sannsynligvis vil det komme mange flere de neste årene. Her får du vite litt mer om hvordan systemet fungerer.

Gjennomsnittsfarten blir beregnet ut i fra den tiden du bruker mellom 2 fotobokser. Når du passerer fotoboksene vil det blinke rødt, det vil si at du er blitt tatt bilde av, dette vil skje uansett hvor fort du kjører. Har du kjørt for fort vil det blinke et gult lys når du har passert den andre fotoboksen (du er ikke i tvil om når det skjer). Når det gule lyset blinker vil bilde og andre opplysninger bli sendt til Statens vegvesen, hvor det blir kontrollert at det er det samme kjøretøyet som er blitt tatt bilde av i begge fotoboksene. Deretter overtar politiet saken.

Ilustrasjon av hvordan gjennomsnittsmåling av fart fungerer

Ilustrasjon av hvordan gjennomsnittsmåling av fart fungerer

Når den første fotoboksen tar bildet av bilen som passerer, lagres data som tidspunkt, akselavstand, vekt og registreringsnummer. Disse dataene blir sendt videre til den andre fotoboksen. Den andre fotoboksen lager ei liste over hvilke kjøretøy som har passert den første fotoboksen. Når bilene kommer til den andre fotoboksen vil de bli gjennkjent av dataene som den første fotoboksen har sendt. Deretter blir farten beregnet.

Det skal være mindre enn 0,1 prosent feilmargin på distanse, og mindre enn 0,05 prosent feilmargin på gjennomsnittshastighet. Det legges  inn feilmarginer til bilistenes fordel på målt hastighet og kjørelengde.

Personvern

Bildene som den første fotoboksen har tatt blir lagret frem til tiden for bøtelegging er passert. Bildet vil alltid bli slettet med mindre om at den andre fotoboksen har gitt beskjed om at farten har vært for høy.
Bildene i den andre fotoboksen blir slettet med en gang for alle som har kjørt med lovlig fart.
Alle bilder og data er krypterte, og blir sendt videre til Statens vegvesen i kryptert tilstand.NB! Det er ikke noen som har mulighet til å se bilder av biler som har kjørt lovlig.

Datatilsynet og gjennomsnittsmåling av fart

Datatilsynet ville stoppe fotopraksisen til Statens vegvesen i forbindelse med gjennomsnittsmåling av fart.

Datatilsynet påla Vegvesenet å fotografere kun biler som kjører for fort. Dagens praksis er å ta foto av alle som passerer strekningen med automatisk trafikkkontroll, for så å slette dem som holder fartsgrensen.

Personvernnemnda ga Statens vegvesen medhold, og konkludert med at Vegvesenet har rettslig grunnlag for fotografering av biler med for høy fart mellom to gitte punkt.

Personvernnemnda kom fram til at både registreringen med foto, og teknisk løsning, ligger innenfor Vegvesenets lovlige handlingsrom. De slo fast at løsningen var saklig begrunnet, og formålstjenlig.

Annonse:

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.