Bobil på Storebælt broen

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/9/c/e/campingbil.net/httpd.www/wp-content/themes/3magazine-premium2/template-parts/content.php on line 13

Kjøring med bobil over Storebælt fastlandsforbindelse

Danske myndigheter har laget sikkerhetsregler for kjøring over Storebælt. Disse reglene gjelder spesielt for bobiler og andre kjøretøy som påvirkes lett av vind. Les mer om sikkerhet, fakta og priser på Storebælt nedenfor.

Fakta og historie om Storebælt

Med bobil over Storebaelt broen i Danmark

Med bobil over Storebaelt broen i Danmark.

Storebælt består av to bruer og en tunnel på over 18 kilometer. Toget kjører i tunnel og bro, mens biler kjører på broenebroene. Byggeperioden strakte seg fra 1988 til 1998 hvor motorveien ble åpnet i 1998 mens jernbanen åpnet i 1997. Hele prosjektet kostet 21,4 milliarder danske kroner i 1988. I 2011 passerte over 10 millioner kjøretøy over broen.

Kjøring på Storebælt broen

Storebælt broen er åpen nesten 24 timer i døgnet, 365 dage om året. Grunnen til at broen blir stengt er for det meste kraftige vinder over 25 m/s. Vanligvis kommer vinden fra vest, og broen ligger i retning øst-vest. Dette gjør at det er vanligvis ikke problemer med kraftig vind.

Motorveien over Storebælt har trafikkinformasjonstavler som fjernebetjenes av politiet, som får meldinger direkte fra vindmålerene på broen.

Vindfølsomme kjøretøyer

Skulle du komme til Storebælt en vindfull dag, er det kjøretøyets vindfølsomhet som er avgjørende. Store kjøretøyer og bobiler har som kjent større vindfang enn små biler. Personbiler vil nesten alltid kunne kjøre over broen så lenge de kjører i anbefalte fartsgrenser. Det er de høye og lette kjøretøyene som beskriver de vindfølsomme kjøretøyene som for eksempel bobiler, campingvogner, hengere, lette lastebiler, busser og varebiler.

Er det mot formodning ikke mulig å kjøre over broene, så finnes det rasteplasser i begge ender av broen.

Annonse:

Sikkerhetsregler ved kraftig vind på Storebælt

For nordlig og sørlig vinder (sidevind) gjelder disse sikkerhetsreglene:

  • Frisk bris (10 m/sek) Gult blink, skilter og vindposer på broen advarer vindfølsomme kjøretøyer mot sidevind.
  • Stiv kuling (15 m/sek) Vindfølsomme køretøyer (campingvogner og lette lastbiler) informeres før siste avkjørsel om, at det er stengt for disse kjøretøyene. Anbefalt hastighet for andre kjøretøyer er maks 80 km/t.
  • Sterk kuling (20 m/sek) Vindfølsomme køretøjer informeres før siste avkjørsel at kjøring er midlertidig stengt for denne gruppen. Anbefalt hastighet for andre kjøretøyer er maks 50 km/t.
  • Storm (25 m/sek) Broen stenges for all trafikk med bom. Informasjonstavler inneholder informasjon om forventet åpningstid.

Storebælt trafikkinformasjon finner du her.

Priser for bobiler og campingvogner på Storebælt broen

Prisen for kjøretøyer på Storebælt avhenger av både høyde og lengde. Slik sett kommer bobiler ganske dårlig (dyrt) ut av det i forhold til eksempelivs personbil med campingvogn. Her vises 2012 prisene:

  • Bobil opptil 6 m maks. 3.500 kg, DKK 230,00
  • Bobil over 6 meter, maks 3.500 kg, DKK 350,00
  • Bobil opptil 10 meter, over 3500 kg, DKK 685,00
  • Personbil med campingvogn, DKK 350,00

PS! Det er mulig å bruke din norske autopassbrikke. For mer informasjon om priser på Storebælt – les mer her.

Været og værvarsel ved Storebælt


Kart over Storebælt


Vis større kart

Annonse:

  1 kommentar til “Bobil på Storebælt broen

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.