Bruk av skjøteledning i bobil

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/9/c/e/campingbil.net/httpd.www/wp-content/themes/3magazine-premium2/template-parts/content.php on line 13

Vet du når det er greit og ikke greit å bruke skjøteledning?

Skjøteledning og bobil

Bobil Utstyr og Bruk

Feil bruk av skjøteledning kan være en brannfelle. Mange bobilferierende bruker skjøteledninger i mange varianter og retninger. Vet du når det er greit og ikke greit å bruke skjøteledning?

Generelt skal stikkontakter være for tilkobling til enfase merkespenning på 200V – 250V og merkestrøm på 16A og ha egen sikring.
Bruk av skjøteledning i bobil
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap sier at en tommelfingerregel er at apparater som bruker over 1000w ikke skal koples til via skjøteledning. Eksempler på apparater som aldri skal være på skjøteledning er panelovner og flyttbare oljeovner.

Produkter som bruker mye strøm krever ledninger som er tilpasset ”mengden” strøm som skal passere. Kopler du til via skjøteledning kan du risikere at dimensjonene ikke er kraftige nok, noe som igjen kan resultere i varmgang og, i verste fall, brann.
Husk en stikkontakt bare skal forsyne en boenhet med strøm. Det er altså ikke lov å dele en kontakt med andre fordi det er for få uttak.

Forsvarlig bruk av skjøteledninger og forgrenere

DSB har retningslinjer for forsvarlig bruk av flere typer elektrisk utstyr på sine nettsider. Fullstendig tekst kan du lese her, men her er hovedpunktene:

    Ikke bruk skjøteledninger eller forgrener som en permanent tilkopling eller forlengelse av det eksisterende elektriske anlegget. Det kan allikevel være nødvendig å bruke en forgrener eller skjøteledning over en tid, mens man for eksempel venter på at elektrikeren kan komme og utvide det eksisterende anlegget.

  • Pass på at ikke skjøteledningen ligger og samler støv, og utsettes for støt. Det anbefales å montere på veggen
  • Ledningen bør være tilpasset bruk.
  • Har du ekstra ledningmeter, kveile disse sammen og fest det opp fra gulvet. NB: Ikke lag for store kveiler.  For mange ”runder” i kveilen kan føre til økt temperatur i ledningen.
  • Ikke bruk skjøteledning til produkter som medfører langvarige høye belastninger, som f. eks varmeovner, varmtvannsberedere eller lignende.
  • Alle koplinger er svake punkt i et elektrisk anlegg. Ikke sett flere forgrenere i hverandre. Unngå også å seriekople flere skjøteledninger. Velg heller en skjøteledning med lenger tilførselsledning.
  • Sjekk skjøteledningen for skader før og etter bruk.
  • Ta gamle sprø misfargede skjøteledninger ut av bruk.

Kilde: DSB

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.