NY Times heta lista

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/9/c/e/campingbil.net/httpd.www/wp-content/themes/3magazine-premium2/template-parts/content.php on line 13

NY Times heta lista där Umeå besegrar Angkor Wat-området

När den väl ansedda tidningen The New York Times listar 52 platser att besöka är Sverige representerade.

Umeå och Polcirkeln tar positioner före Nepal och kambodjanska Siem Riep med sin närhet till det heliga berget och världsarvet Phnom Kulen och Angkor Wat.

– Det bekräftar det vi sagt under en längre tid, nämligen att Sverige är attraktivt i utlandet, säger Eva Östling , vd på Visita.

På The New York Times lista över 52 platser att besöka under året finns två svenska besöksmål med. På plats 31 återfinns Umeå, Västerbotten.

Det som, enligt tidningen, gör Umeå intressant är musik- och kulturlivet. Dessutom påtalar man att det nu för tiden går att ta sig till staden med snabbtåg från Stockholm.

– Svensk musik och kultur får en hel del uppmärksamhet och lockar redan i dag turister till Sverige, men det finns fortfarande en stor outnyttjad potential, säger Eva Östling .

Norra polcirkeln, som rankas på 38:e plats, slår sig in på listan tack vare norrskenet. Ishotellet i Jukkasjärvi, Norrbotten, omnämns som en av områdets intressanta besöksmål. Så väl Umeå som norra polcirkeln placerar sig före exempelvis Nepal, Niagara Falls (NY) och kambodjanska Siem Riep med sin närhet till det heliga berget och världsarvet Phnom Kulen och Angkor Wat.

– Den svenska rena naturen, norrskenet och midnattssolen är tillgångar som gör Sverige otroligt exotiskt för många resenärer. Det är en stor fördel eftersom det är väldigt exklusivt för vår del av världen, säger Eva Östling .

Globalt görs det årligen 1,1 miljarder utlandsresor och den totala omsättningen inom denna näring är hisnande 1,4 biljoner amerikanska dollar varje år.

FN-organet UNWTO:s prognos är att den globala turismen spås växa med 66 procent till år 2030. Destinationerna som lyckas locka framtidens turister kan räkna hem stora exportvärden.

Ökningen väntas främst bygga på större resande från Brasilien, Indien, Kina och Ryssland.

– I dessa länder är det som finns i Umeå eller vid polcirkeln oerhört spännande och nytt. Sverige har möjligheten att göra bra affärer här, men då måste vi bli mycket bättre på att marknadsföra det vi har, säger Eva Östling .

– I budgetpropositionen sänks tyvärr anslagen till Visit Sweden för marknadsföring i utlandet. Sänkningen sker dessutom från en nivå som redan var för låg, så frågan är hur regeringen tänkt sig att världen ska upptäcka Sverige? säger Eva Östling .

– Norge har basanslag på 245 miljoner kronor per år och i relation till befolkning är den norska finansieringen nästan tre gånger så stor som den svenska. Vi tävlar alltså med klart sämre förutsättningar, säger Eva Östling .

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.