Shopper klær i ferien

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/9/c/e/campingbil.net/httpd.www/wp-content/themes/3magazine-premium2/template-parts/content.php on line 13

Shopper klær i ferien

Mange nordmenn utsetter varekjøp for å handle billigere på neste ferie, viser en undersøkelse. I utlandet fyller vi kofferten med nye klær.

Shopper klær i ferien

FYLLER KOFFERTEN: Mange nordmenn utsetter kleskjøp til neste utenlandsferie, viser en kundeundersøkelse fra Novasol. (Foto: Colourbox)

– To tredjedeler av de norske kundene våre oppgir at de har utsatt kjøp av klær eller andre typer varer for å kjøpe dem billigere under neste utenlandsferie, sier Pia Buen, salgs- og markedsansvarlig for Novasol i Norge.

Selskapet er Europas største utleier av ferieboliger og sender 50000 nordmenn på ferie årlig. I en stor kundeundersøkelse er de norske hytteturistene spurt om egne handlevaner.

For én av ti er det hovedregelen at de venter til utenlandsferien med å shoppe. Bare en tredjedel oppga at de aldri planlegger på den måten.

– Men handlegleden skyldes nok ikke bare forventninger om lave priser. For mange er jo også shopping en del av selve ferieopplevelsen, sier Buen.

Heller ikke handelsnæringen tror pris alene er hovedforklaringen.

Handleglede

– Innkjøpere til norske butikker er dyktige fagfolk. Vi har et godt utvalg vurdert både ut fra kvalitet og pris, selv om det går an å gjøre noen kupp i land med svakere valuta. Men shoppinggleden blomstrer nok mer i utlandet, sier Gunnar Larssen, administrerende direktør i Oslo Handelsstands Forening.

Han har ingen ting imot at nordmenn koser seg med å gå i butikker på utenlandsturen, men råder dem til å tenke etter om de virkelig ønsker å kjøpe varene de kikker på.

– Her taler jeg av egen erfaring. Det har nok hendt at jeg har kommet hjem med billige plagg som har vist seg å være av elendig kvalitet eller bare har blitt liggende i skapet, sier Larssen.

Hans anbefaling er å ta seg tid til å oppleve også hjemlige, norske byer som turister innimellom.

– Det åpner for nye opplevelser, også i egenskap av butikkunder.

Ferie året rundt

Mange nordmenn legger en ferieuke eller to utenom toppsesongene. Dette mønsteret gjør også utslag i etterspørselen etter leid feriebolig, ifølge Novasol.

– Vi har bra med bestillinger utover høsten. I oktober og november kniver Spania og Danmark om førsteplassen på popularitetstoppen. Til sammen står disse to landene for rundt 60 prosent av bookingene, sier Pia Buen.

Størst etterspørselsvekst denne høsten er det imidlertid for Frankrike og Italia, selv om tallene er forholdsvis beskjedne.

– Blant voksne uten barn i skolepliktig alder vil vi trolig se at tendensen til å spre ferien mer utover året bare vil forsterke seg.