På tide å skifte til vinterdekk

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/9/c/e/campingbil.net/httpd.www/wp-content/themes/3magazine-premium2/template-parts/content.php on line 13

På tide å skifte til vinterdekk

Nordmenn har blitt langt flinkere til å legge om til vinterdekk før det blir frost og snøfall.  – For de som kjører piggfritt er det liten grunn til å vente med dekkskiftet til frosten og det første snøfallet kommer, sier skadeleder i DNB Skadeforsikring,  Anne Stine Eger Mollestad.

I en fersk landsomfattende undersøkelse fra DNB Skadeforsikring gjennomført av Respons Analyse svarer nesten 70 prosent at de skifter dekk før frost og snøfall, noe som er en markant økning opp fra 60 prosent for tre år siden. I undersøkelsen svarer 12% at de legger om til vinterdekk etter at det har blitt snøfall, mens 17% forholder seg til datoen «1. November», dagen da det er lov å legge om til piggdekk.

Eger Mollestad synes tallene i utgangspunktet er positive, men minner om at det fortsatt er mange som kjører rundt på speilglatte dekk.
– Kjører du med sommerdekk på vinterføre risikerer du både ditt eget og andres liv og helse. I tillegg til risikerer du å gå på en økonomisk smell. Det er fører som har et ansvar om å sikre at kjøretøyet har tilstrekkelig veigrep.  Kjører du uten vinterdekk på vinterføre risikerer du både bøter og avkortning av forsikringen om uhellet skulle være ute.

Når snøen kommer smeller det
DNB Skadeforsikring har gjort en analyse av et utvalg byer på dagen med første snøfall. Vi kan fastslå at sannsynligheten for å bulke er betydelig større den første dagen snøen kommer. Når snøen kom til Oslo for første gang mandag 9.desember i fjor ble det kollidert 38 % mer enn snittet i desember, og 20 % mer enn andre mandager i desember. Vi finner igjen det samme mønsteret i de andre byene vi har sett på.

– Hvert år er det mange som blir tatt på sengen når den første snøen faller , men at det er glatte veier på denne tiden av året burde ikke komme som noen overraskelse. Hvis du har piggfrie vinterdekk og bor slik til at du risikerer å støte på vinterføre så bør du skifte til vinterdekk nå,  sier skadeleder i DNB Skadeforsikring Anne Stine Eger Mollestad.

Skadelederen minner om at stopplengden når du kjører i 60 m/t på vanlig asfalt er 36 meter, men at stopplenden fort fordobles på snø, og mangedobles på is.

Annonse:

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.