Dubbdäck

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/9/c/e/campingbil.net/httpd.www/wp-content/themes/3magazine-premium2/template-parts/content.php on line 13

Tillåtet med dubbdäck från 1 oktober – men även innan vid vinterväglag

Det är tillåtet att använda dubbdäck från den 1 oktober. Dubbdäck är tillåtet även innan dess, om det är eller befaras bli vinterväglag.

Tillåtet med dubbdäck från 1 oktober – men även innan vid vinterväglag

Tillåtet med dubbdäck från 1 oktober – men även innan vid vinterväglag

Från och med den 1 oktober får man ha dubbdäck på sin bil men om väglaget kräver är det tillåtet även innan det datumet. Sverige är ett avlångt land med stora skillnader i väderlek vilket innebär att det kan bli aktuellt med dubbdäck i vissa delar av landet redan innan 1 oktober. Dubbdäck får då användas när det är eller befaras bli vinterväglag, det vill säga när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen.

Om personbilar och lätta lastbilar har dubbdäck måste också en släpvagn som är kopplad till bilen ha dubbdäck vid vinterväglag. Detta gäller även om fordonet är undantaget från kravet på vinterdäck. Har bilen odubbade däck får släpvagnen ha antingen dubbade eller odubbade vinterdäck. Det får inte finnas både dubbade och odubbade däck på fordonet.

Dubbdäck är tillåtet till och med den 15 april, men även efter detta datum om det råder vinterväglag.

Lokala dubbdäcksförbud

Kommuner har möjlighet att meddela förbud mot trafik med fordon som har dubbdäck på viss väg eller vägsträcka. Detta regleras av kommunerna själva i lokala trafikföreskrifter och inte av Transportstyrelsen. Kontakta din kommun om du har frågor om vad som gäller där.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.