Olika typer av husbilar

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/9/c/e/campingbil.net/httpd.www/wp-content/themes/3magazine-premium2/template-parts/content.php on line 13

Typer av husbilar

Vilken typ av husbil ska du rikta in dig på?

De vanligaste typerna husbilar är alkovbil, halv- eller helintegrerad husbil, inredd skåpbil och camper.

3x750

Din första fråga bör alltså vara, vad ska jag använda husbilen till? En andra fråga kan vara, vilka ska åka med i husbilen? Moderna husbilar byggs på vanligt förekommande chassin för små last/transportbilar. Fiat Ducato har tre fjärdedelar av marknaden med sina framhjulsdrivna modeller. Även Mercedes med bakhjulsdrift är populärt för de lite större och högre modellerna.

Alkov

Ska du ha hela familjen med dig?

AlkoveVill man ha en så liten bil som möjligt med många sovplatser är en alkovbil att föredra. Här används originalfordonets förarhytt och dörrar. Ovanför förar/passagerarplatsen har man gjort plats för en bekväm dubbelsäng, som är populär för barnfamiljer. Sätena är oftast avskilda från borummet för övrigt. Det kräver dock att man bäddar ner någon sittplats till säng för natten. Alkovbilen blir också högre, eftersom man ska få plats att sova i alkoven ovanför hytten. En längre alkovbil kan vara inredd med våningssängar för barnen så som det ofta är i husvagnar

Delintegrerad

EspritTgelb3Den halvintegrerade husbilen är en modell som vuxit sig allt större. Den lämpar sig bäst för den som inte behöver så många sängplatser. Även här används originalfordonets förarhytt och man får bättre takhöjd att vistas i. Ofta går framstolarna att svänga runt, vilket medför större yta att utnyttja. De kortare har en dubbelsäng på tvären eller längden i bakpartiet och sitt umgängesutrymme där fram.

Helintegrerad

HelintegreretDen helintegrerade husbilen har både hytt och bodel byggd på husbilsfabriken och är lika bred i hela sin längd. Här har man ersatt originalbilens förarhytt med en helt integrerad förardel av husbilen. Oftast finns en dubbelbädd som går att dra ner från sitt läge i taket. Normalt finns en dörr enbart för föraren, men nästan alltid är stolarna svängbara för bästa utnyttjande av boutrymmet. Denna variant är den dyraste att tillverka.

Inredd skåpbil
En bostadsinredd skåpbil kan vara ett alternativ för den som vill ha en enda bil, vilken då kan användas till vardags också. Det blir ett billigare alternativ sammantaget, men en sådan van är inte alltid så billig som man skulle önska. Bland dessa finns de med permanent högt tak och de som har tak som kan höjas upp när man stannar. I något fall är det sängplatser alldeles under taket.

Om man är beredd att betala finns det även skåpbilar som kan användas under vinterförhållanden, men det är inte den bästa varianten för den kalla årstiden.
Vanen har kvar skjutdörren på sidan, liksom dörrarna bak. Detta är förstås en lättmanövrerad bil, men utrymme och lastförmåga blir begränsat. I Sverige finns det företag som bygger inredning till din egen skåpbil.

Camper
Även campern erbjuder en kombination mellan vardagsbil och husbil. Den bomodul som fästs på flaket på bilen kan relativt enkelt tas av och förvaras stående. Inte något man gör varje dag, men det kan ändå vara en bra kombination om man söker flexibilitet och ett lättmanövrerat fordon med hyfsade bomöjligheter. Det finns moduler som lämpar sig för vinterbruk.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.