Turistar i Västsverige

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/9/c/e/campingbil.net/httpd.www/wp-content/themes/3magazine-premium2/template-parts/content.php on line 13

Matälskare från hela världen turistar i Västsverige – Storsatsning för att locka ännu fler

Antalet utländska turister har ökat markant i Västsverige. Framförallt är det turismen från Storbritannien, Tyskland, Sydeuropa, USA och Kina som ökar. Många lockas av regionens unika råvaror, det närodlade och naturliga. Nu görs en storsatsning för att hållbara matupplevelser ska locka ännu fler.

turistar i Västsverige

turistar i Västsverige

Den här veckan öppnar ”Salone del Gusto” världens största slowfood-mässan i Turin, Italien där flera västsvenska matproducenter ställer ut. Under förra veckan deltog dessutom kända västsvenska krögare i en masterclass i London kring hållbar mat.

– Storbritannien och Sydeuropa (Italien, Frankrike) är viktiga tillväxtmarknader för oss. Det är en extra fjäder i hatten att allt fler italienare, med sin framstående matkultur, väljer att turista i Västsverige. Under augusti ökade gästnätterna från Italien med nästan 13 procent, samtidigt som vi ser att trafiken på vår engelska hemsida ökat markant, säger Fredrik Lindén, vd på Västsvenska Turistrådet.

Ytterligare ett bevis på det stora intresset för matupplevelser i Västsverige är de många journalister från hela världen som har besökt regionen. Förra veckan hade den välkända nyhetssajten Huffington Post ett långt matreportage om Västsverige. Andra publikationer som skrivit är National Geographics, Italienska Marie Claire och Lonely Planet Magazine.

Husbil i Sverige

Annonse:

Äkta känsla för smak

Enligt rapporten ”Food Tourists”, som genomfördes på uppdrag av Göteborg & Co under förra året, framgår det att den stora potentialen för svensk matturism handlar om att lyfta fram det naturliga, det närodlade och det ekologiska, samt att koppla ihop matupplevelser med andra aktiviteter.

– Vi har ett unikt läge här i Västsverige med varierande kontraster i form av havets delikatesser i Bohuslän, vilt från Dalslands vildmark, löjrom från Vänern och kräftor från Göta kanal, för att nämna några, säger Fredrik Lindén.

Västsverige har under flera år satsat mycket på att paketera mat med en upplevelse, som exempelvis skaldjurssafari där besökarna både får vara med och fiska och tillaga fångsten. Löjromspaketet i Vänern är ett annat exempel.

God, ren och rättvis mat på Salone del Gusto

Salone del Gusto hålls vartannat år i Turin och har cirka 220 000 besökare och 1000 utställare från 100 länder. I år pågår mässan mellan den 23 och 29 oktober där flera Västsvenska producenter tillsammans med Västsvenska Turistrådet och Lokalproducerat i Väst visar upp sina produkter i den svenska samlingsmontern ”Try Swedish”.

Västsvenska utställare på Salone del Gusto: Everts Sjöbod i Grebbestad, Gettergoda Gelato, Rökeriet i Strömstad, Resville Mathantverk och Östragärde Gård. Produkterna från Tångknäcke, Kullings Kalvdans, Gäsene Mejeri och Qvänum Mat & Malt kommer att finnas med på en smaktallrik som ska serveras i montern. Ostronen serveras med Ambassadörsporter eller Ryttmästarens från Qmm.

Krögare från restaurang Vatten och Wasa Allé
Under konceptet ”Try Swedish” genomför Västsvenska Turistrådet en kampanj i Storbritannien tillsammans med Visit Sweden, Göteborg & Co och tidningarna The Guardian och Observer. Inom kampanjsamarbetet anordnades en workshop i hållbar matlagning där bland annat krögarna Mats Nordström från Wasa Allé i Göteborg och Anders Arena från restaurang Vatten deltog. Kampanjen på the guardian.co.uk pågår fram till januari 2015.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.