Den miljøvennlige motorvarmeren: Sparer drivstoff – og penger

Den miljøvennlige motorvarmeren: Sparer drivstoff – og penger

Til ergrelse for mange, bruker så godt som alle personbiler som ruller i Norge atskillig mer drivstoff enn det som er oppgitt fra fabrikken.

Bare med regelmessig forvarming av motoren før start, vil en vanlig personbil kunne spare rundt 100 liter drivstoff årlig.

Bare med regelmessig forvarming av motoren før start, vil en vanlig personbil kunne spare rundt 100 liter drivstoff årlig.

Det er flere grunner til dette, og en av de viktigste er kaldstartene. I tillegg kommer alle slags tilleggsfunksjoner og ekstra utstyr som i varierende grad koster drivstofforbruk.
– Merforbruket av drivstoff i en kald motor er til dels betydelig – 0,1– 0,5 liter i løpet av de første kilometrene. Denne effekten er til stede også i sommerhalvåret, selv om den er størst ved lavere temperaturer. Dermed er det også klart at det er penger å spare ved å bruke elektrisk motorvarmer størsteparten av året, sier salgssjef Arne Torvbråten i DEFA, den norske bilvarmeprodusenten som er markedsleder i Nord-Europa.

Gjennomsnittlig har en norsk personbil 500 kaldstarter årlig uten å bruke motorvarmer. Merforbruket ved kaldstart varierer en god del, og derfor har vi valgt å bruke et middeltall på 0,2 liter pr. kaldstart.

– Dette betyr at en bil med elektrisk motorvarmer ville fått sitt totale forbruk pr. år redusert med ca. 100 liter, verdt rundt 1.400 kroner ut fra dagens drivstoffpriser. Samtidig ville det reduserte drivstofforbruket også gi reduserte utslipp av klimagassen CO2, sier Arne Torvbråten, som anbefaler jakt på ”forbrukstyver”:

– Det kan være mye å hente på mange små detaljer. Vi vet at feil lufttrykk i dekkene kan gi forbruksøkning opp til 5 prosent. Det samme gjelder kjøring med takboks, som øker luftmotstanden merkbart. Tenk også på hva du har med i bilen – 50 kg ekstra vekt kan bety minst 2 prosent økt forbruk. Tradisjonelt automatgir kan øke forbruket med opptil 10 prosent, men her gir trinnløse CVT-girkasser og dobbeltkløtsj automatkasser bedre drivstofføkonomi. Ekstravarmere som drives av diesel fra tanken krever selvsagt også sitt, sier Torvbråten, som legger til at mange sikkert også kan redusere forbruket ved å legge seg til en mer økonomisk kjørestil.

– For den enkelte er det egen bil og egen lommebok som betyr noe, men tenker vi oss gjennomsnittlig besparelse som nevnt for eksempelvis 1 million personbiler, så snakker vi om en effekt som virkelig får merkbar miljømessig betydning. En reduksjon på 100 millioner liter, og 252.000.000 kg mindre CO2-utslipp per år ville blitt synlig i miljøregnskapet, slutter Arne Torvbråten i DEFA.

Kilde: Williksen Forlag

Annonse:Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.