Nordiska vinterdäck

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/9/c/e/campingbil.net/httpd.www/wp-content/themes/3magazine-premium2/template-parts/content.php on line 13

Dubbfria nordiska vinterdäck bästa valet i storstaden – dubbdäck fortfarande bäst i norra Sverige

Dubbfria nordiska vinterdäck har den bästa kombinationen av hög säkerhet och liten miljöpåverkan. Har din bil antisladd så är dubbfritt det bästa valet överallt utom i norra Sverige. Och i storstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö rekommenderas dubbfria nordiska vinterdäck oavsett om bilen har antisladd eller inte – det visar Folksams senaste granskning* av vinterdäck.

Dubbat eller odubbat? Som bilägare är det svårt att ha en klar uppfattning om vilka däck som är bäst, och hur mycket man kör på olika underlag under en hel vinter. Och hur ska man förhålla sig till att dubbdäck river upp hälsofarliga partiklar om man kör på barmark?

− Att välja däck är en avvägning mellan trafiksäkerhetsegenskaper, partikelutsläpp och det underlag du vanligen kör på. Eftersom vi engagerar oss i våra kunders hälsa och säkerhet är våra rekommendationer av vinterdäck anpassade till var du bor och om bilen har antisladd, säger Anders Ydenius, trafikforskare Folksam.

Film om att välja vinterdäck


Nordiska dubbfria bäst i stora delar av landet, men dubbdäck i norr
Folksam har granskat testdata för 44 dubbade, 31 nordiska dubbfria samt 11 centraleuropeiska vinterdäck för att undersöka vilken typ av däck som fungerar bäst på vinterväglag i olika delar av Sverige. Granskningen stödjer sig på forskning som visar att det finns ett samband mellan bromssträcka och olycksrisk**, samt att dubbdäckens partikelutsläpp leder till hälsoeffekter*** som måste vägas mot trafiksäkerhetseffekterna.

I storstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö rekommenderas dubbfria däck oavsett om bilen har antisladd eller inte. Dubbarnas bidrag till partikelutsläpp är ett större problem än den säkerhetsnytta som kan erhållas med den stora andel barmark som storstäderna har.

I södra och mellersta Sverige rekommenderas nordiska dubbfria vinterdäck om bilen har antisladd, annars dubb. Skillnaden i genomsnittlig bromssträcka är relativt liten mellan dubb och dubbfritt. Antisladd är effektivt även med dubbfritt.

I norra Sverige rekommenderas dubbdäck. Andelen barmark är bara nio procent och de dubbfria nordiska vinterdäcken har i genomsnitt 17 procent längre bromssträcka.
− Vi avråder helt från centraleuropeiska vinterdäck. Det finns ingen anledning att använda dem i Sverige eftersom de nordiska vinterdäcken är bättre. Det gäller även i den sydligaste delen av landet, säger Anders Ydenius.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.