Nordmenn praktiserer ikke kunnskap om økonomisk kjøring

Nordmenn praktiserer ikke kunnskap om økonomisk kjøring

I en landsdekkende undersøkelse gjennomført av InFact, oppgir over halvparten av bilførerne at de er dyktige i drivstofføkonomisk kjøring.

Menn mener de kan mer om kjørestilen enn kvinner, og trøndere oppgir at de kan dette bedre enn andre landsdeler. – Det er nok stor forskjell på hva folk kan og hva de faktisk gjør, sier verdensrekordholder i økonomisk kjøring, Knut Wilthil.

Nordmenn praktiserer ikke kunnskap om økonomisk kjøring

Nordmenn praktiserer ikke kunnskap om økonomisk kjøring

I undersøkelsen, som er gjennomført av InFact på vegne av A/S Norske Shell, svarer 51 prosent av de spurte bilførerne at de kjenner godt til teknikken for å kjøre drivstofføkonomisk. Nærmere 36 prosent svarer at de kan teknikken delvis, mens litt over 13 prosent oppgir at de ikke kan teknikken i det hele tatt.

I undersøkelsen svarer nesten dobbelt så mange menn som kvinner, 65 mot 35 prosent, at de kan teknikken godt, og over dobbelt så mange kvinner som menn sier at de ikke kan teknikken i det hele tatt. Ifølge InFacts undersøkelse er det personer mellom 18 og 30 år som mener de behersker kjørestilen best, og trøndere er de som anser seg selv om de beste økokjørerne. I Midt-Norge oppgir 58,5 prosent av bilførerne at de er gode på drivstofføkonomisk kjøring.

Mange kan – få praktiserer

Knut Wilthil har den stående verdensrekorden i økonomisk kjøring i bensin, og tok europeisk rekord i diesel da han kjørte fra Helsinki til Oslo med et snittforbruk på 0,28 liter diesel. Wilthil kjenner i så måte hvert knep forbundet med å spare drivstoff bak rattet. Han mener at det er positivt med bred kunnskap om drivstofføkonomisk kjøring, men er litt tvilende til hvordan denne praktiseres.

– I en internasjonal sammenheng anser nok nordmenn økonomisk kjørestil som viktig, men det er stor forskjell på hva folk kan og hva de faktisk gjør. Enkle grep bak rattet gjør det uansett mulig å spare drivstoff og utslipp, men å bli riktig god krever både bevissthet i trafikken og lang trening, sier Knut Wilthil, som tror at damene er noe mer ærlige i sine svar enn menn.

– Mange kvinner har en passiv kjørestil som ofte er mer drivstoffgjerrig. Men hadde flertallet av bilister vært dyktige på dette, og hatt interesse av å vise det, skulle vi sett en solid reduksjon i drivstofforbruket nasjonalt, tror Knut Wilthil.

Han mener de viktigste tipsene for drivstofføkonomisk kjøring er å holde god avstand, ha oversikt over trafikkbildet, akselerere og bremse mindre, kjøre på høyt gir og trille der veien gir mulighet for dette.

Se budbilduell mellom «Gale-Gunnar» og økonomiske Knut her

Motivasjon viktig

Én ting er å kunne teknikken – en annen er å ha motivasjonen til å kjøre økonomisk riktig. Shells undersøkelse viser videre at rundt 52 prosent av bilførerne oppgir at det enten er viktig eller svært viktig for dem å kjøre økonomisk riktig, mens rundt 24 prosent er likegyldige til kjørestilen. For 17 prosent av de spurte er økonomisk kjøring enten ganske uviktig eller helt uviktig. Kvinner oppgir at de kan minst om økonomisk kjøreteknikk, men anser altså likevel dette som viktigere enn det menn gjør.

Når de som mener at økonomisk kjøring er viktig blir spurt om hvorfor dette er viktig for dem, svarer nærmere halvparten – eller 47 prosent – at å spare drivstoffutgifter er den viktigste grunnen. På andreplass kommer miljøet, som 37 prosent ønsker å skåne med miljøriktig kjøring. Knappe fem prosent har trygghet i trafikken som viktigste argument, mens kun 3,5 prosent ønsker å slite mindre på bilen med økonomisk kjøring.

Markedssjef i Shell Commercial Fleet, Lill Sønsteng, mener god motivasjon og gode rutiner er nøkkelen til økonomisk kjøring i hverdagen.

– Det hjelper dessverre lite at mange kan drivstofføkonomisk kjøreteknikk dersom den ikke praktiseres, og tallene fra vår undersøkelse viser at langt flere oppgir at de kan teknikken enn de som faktisk benytter seg av den. Å spare drivstoff er bra både for lommeboken og miljøet, og vi i Shell anbefaler riktig kjørestil for å oppnå dette. Med litt trening kan mange redusere sitt forbruk med opp mot 20 prosent, og det utgjør ofte flere tusenlapper i året. Bare der bør det ligge god motivasjon for å kjøre riktig, avslutter Lill Sønsteng i Shell Commercial Fleet.

Annonse:Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.