Er du en fare på veien i høstmørket?

Er du en fare på veien i høstmørket?

Mange bilister på norske veier har for dårlig syn og trenger briller, men vet det ikke selv. Nå når vintermørket er over oss, kan dette fort føre til livsfarlige situasjoner.

Når sjekket du synet sist?

Norges Automobilforbund(NAF) fokuserer stadig på trafikk og syn. I april, sjekket de synet til 120 testpersoner. – Blant dem vi synstestet, var det bare fem som ikke hadde noe behov for synskorrigering, mens så mange som 45 personer hadde behov for større synskorrigering. For de øvrige 70 var det ikke noe stort behov for briller – eller nye briller til dem som hadde fra før. Selv om det bare var én person som ikke tilfredsstilte førerkortkravet, synes vi likevel denne testen avdekker at mange har en feilaktig oppfatning av hvor godt syn de egentlig har, sier Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF. Engebretsen forteller at denne undersøkelsen viste at noen av dem som hadde briller, ikke hadde sjekket synet på årevis. Ganske mange hadde med årene fått dårligere syn uten at de merket det selv.

Annonse:

– Det er kun du som ser med dine øyne. Siden endringer i synet som regel kommer gradvis kan det være vanskelig å oppdaget at synet faktisk har svekket seg, sierPetter Hagfors, Driftsdirektør i Synsam. Ofte forekommer symptomene på andre måter enn at man opplever at synet er uklart. For eksempel kan stiv nakke, tretthet, kløe i øynene og hodepine være tegn på at man trenger briller eller linser. Spesielt tretthet og evnen til å oppdage potensielt farlige situasjoner i god tid er viktige faktorer for å unngå ulykker på veien.

Fare i trafikken

I kategorien for ulykker som skyldes uoppmerksom sjåfør, er dårlig syn en av mange faktorer som spiller inn. Høst- og vintermørket gjør bilkjøringen mer utfordrende. Øynenes evne til å tilpasse seg mørket blir dårligere med årene, og mørkesynet er det som påvirkes først når vi får dårligere syn. Om du foretar en synstest med jevne mellomrom, kan du sikre deg mot at ikke synet ditt blir en fare for deg selv, og andre, på bilveiene i høst- og vintermørket.

Kilde www.naf.no

Annonse:Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.