Bedre og sikrere kjøreopplevelse

Ny digital radiotjeneste gir bedre og sikrere kjøreopplevelse

Norge er på vei til å omstille seg til digital radio. Nå lanseres produktene som gir norske bilister digitalradioens overlegne kapasitet også hva navigasjon og trafikkinformasjon angår. Resultatet blir mindre stress og økt sikkerhet på veiene.

Bedre og sikrere kjøreopplevelse

Bedre og sikrere kjøreopplevelse

Det nasjonale FM-nettet i Norge skal slukkes, tidligst i 2017 og senest i 2019. I stedet vil samtlige radiokanaler sende via digitalradio (DAB+). Allerede nå har hele landet DAB-dekning, hvilket innebærer store fordeler for bilistene. I tråd med at utbyggingen av nettet ferdigstilles, har det blitt utviklet nye produkter som lar bilistene benytte seg av digitalradioens mange fordeler utenom akkurat det å lytte til radio når man er i bilen.

Garmin, et av verdens ledende varemerker innen navigasjonsutstyr, har nå lansert GPS-navigatorene nüvi 2599 LMT-D og 2699 LMT-D som gir bilisten en helt ny opplevelse av trafikkinformasjon og navigering i sanntid.

Les også: Ulike GPS produkter hos CDON.

Med digitalradioteknologi får bilistene direkte tilgang til trafikkinformasjon om ulykker, veiforhold, køer, politikontroller etc. i navigasjonssystemet i form av kart, grafikk, tekstmeldinger og tale. Basert på sanntidsoppdateringer om trafikkforhold, kalkulerer navigatoren alternative ruter og estimerer eksakt reisetid.

– Takket være digitalradioens høye kapasitet kan vi tilby andre og bedre tjenester enn hva som tradisjonelt har vært mulig. Grafikken og rikholdigheten i kartene blir mye bedre og med økt datamengde blir informasjonen enda mer nøyaktig, noe som forenkler navigasjonen, styrker sikkerheten på veiene og gir en bedre opplevelse for bilistene, sier Paal Erik Dalaasen, nordisk markedssjef hos Garmin.

I debatten om digital kringkasting fremkommer iblant synspunkter om at den fremtidige radioen og datatjenester til bilen bør distribueres via mobile bredbåndsnett istedenfor via bakkenettet. Men å stole utelukkende på mobile nett er ikke en tilstrekkelig løsning, ifølge Petter Djerf hos Mediamobile, som gjennom varemerket V-Traffic er markedsledende på trafikkinformasjon. Mobildekningen er tross alt en utfordring i et land med Norges varierende geografi og ofte ulendte terreng.

– Fordelen med digitalradioteknologi som sender over etermediet sammenlignet med internettbasert trafikkinformasjon, er at den har overlegen dekning og tilgjengelighet. Tjenesten, som er helt gratis å bruke*, krever ingen bredbåndsoppkobling, ingen abonnement, sim-kort eller teknisk kompetanse. Det finnes ganske enkelt ingen økonomi til, eller praktisk mulighet til å nå alle, overalt og alltid, med noen annen teknologi enn kringkasting, sier Petter Djerf.

*Kostnadsfri bruk: tjenesten inngår i utstyrets kostpris, ingen abonnement eller oppkoblingsavgift tillegges.

Om GPS

GPS (Global Positioning System), er et satellittbasert navigasjonssystem som er utviklet og driftes av det amerikanske forsvarsdepartementet. Akkurat nå finnes det mer enn 30 satellitter rundt jorden som gir alle med GPS-mottaker muligheten å finne sin posisjon (longitud, latitud och altitud), hvor som helst på jorden.

Les mer om GPS og om nyttige ord som du bør kjenne til før anskaffelse av GPS.

Annonse:Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.