Ulovlig mobilbruk i bobil

Ulovlig mobilbruk i bobil

Bruk av mobiltelefon under bilkjøring er livsfarlig. Ifølge det finske Trafikskyddet har fire av ti som har brukt mobilen under kjøring, vært innblandet i en ulykke. Tilsvarende tall finnes ikke for Norge, men en fersk undersøkelse gjennomført for Codan Forsikring viser at hver tredje norske sjåfør har opplevd en farlig situasjon som følge av mobilbruk i bil.

Undersøkelsen er gjennomført av YouGov, og er et ledd i forsikringsselskapets fokus på trafikksikkerhet. Mer enn tusen nordmenn er intervjuet om sin bruk av mobiltelefon under kjøring. Her kommer det frem at 40 prosent bruker mobilen mens de kjører. Menn er mobilverstingene – omtrent halvpartene av mennene og bare 30 prosent av kvinnene innrømmer mobilbruk under kjøring.

– Det går fort i trafikken, og noen få sekunders uoppmerksomhet er alt som skal til for å havne i en alvorlig ulykke. Kjører du i 80 kilometer i timen, og ser bort fra veien i 2-3 sekunder for å se hvem som ringer, har du mistet mer enn 50 meter av veibanen foran deg. Selv i lav hastighet, som for eksempel under køkjøring i 30 kilometer i timen, snakker vi om 8-10 meter du mister – det er mange billengder, sier Hanne Steffensen, skadesjef motor i Codan Forsikring.

Fra 2. mai 2013 ble det forbudt å bruke håndholdt mobiltelefon under bilkjøring. Førere som blir tatt kan vente seg forelegg på 1300 kroner. Ifølge Statens innkrevingssentral har politiet delt ut hele 14.699 forenklede forelegg for ulovlig bruk av mobiltelefon under kjøring. Dette ligger på nivå med i 2013, da 19.513 personer ble bøtelagt for mobilbruk i hele året. I tillegg til forelegg, vil forsikringsselskapet kunne avkorte erstatningssummen om det viser seg at mobilbruk har vært en medvirkende årsak til ulykke eller sammenstøt.

Unge er sms-verstingene

Ikke overraskende er det de yngste sjåførene, de i aldersgruppen under 35 år som er de ivrigste mobilbrukerne. Mens syv prosent av norske sjåfører sier de sender eller leser sms mens de kjører, er tallet det dobbelte for de yngre bilførerne. Totalt sier seks av ti i aldersgruppen 18-34 at de enten snakker, sms’er, bruker internett eller tar bilder med mobilen under kjøring. Allikevel er det aldersgruppen 35-54 som oftest har opplevd farlige situasjoner som følge av egen eller andres mobilbruk.

– Simulatortester i Storbritannia har vist at det å lese og skrive sms’er på mobilen under kjøring faktisk er mer trafikkfarlig enn å kjøre med 0,8 i promille . Dette er noe mange ikke tenker over, og ser ikke de få sekundens uoppmerksomhet som et problem. Dét er det. Helst burde vi skru av lyden og legge mobilen i vesken når vi sitter bak rattet. Er det helt nødvendig å ta en telefon, er det beste å kjøre til siden og parkere mens man snakker, er oppfordringen fra Steffensen.

Undersøkelsen viser også at hver tiende irriterer seg over andre bilføreres bruk av mobil under kjøring. Særlig kvinner irriteres over dette, mens menn – som også er værstingene – ikke irriterer seg i like stor grad.

Annonse:Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.