Gassvettreglene – trygg bruk av gass

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/9/c/e/campingbil.net/httpd.www/wp-content/themes/3magazine-premium2/template-parts/content.php on line 13

Regler for bruk av gass.

Gassvettreglene, trygg bruk av gass i bobiler

Sjekker gassapparater og utstyr

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap har sammen med gasselskapene utarbeidet grunnleggende regler for bruk av gass.

  • Propanbeholderne må aldri plasseres under terrengnivå, for eksempel i kjellerrom. Husk at propan i gassform er tyngre enn luft.
  • Propanbeholdere skal alltid stå oppreist, og må aldri utsettes for unormal oppvarming eller sterk solvarme.
  • Vær på vakt mot propanlekkasjer. Gass som lekker ut kan gjøre lufta eksplosjonsfarlig og kan antennes av for eksempel åpen ild, glødende tobakk eller elektrisk gnist.
  • Finn eventuelle lekkasje snarest mulig ved å pensle konsentrert såpevann på slanger og rørforbindelser. Når gasstrykket settes på vil såpebobler danne seg på lekkasjestedet.
  • Bruk kun slanger for LPG/propan. Sprukne eller defekte slanger må skiftes straks. Største lovlige slangelengde er 1,5 meter. Bruk slangeklemmer.
  • Hold alltid en tent fyrstikk klar når apparatkranen åpnes. Steng for gassen ved beholderen når anlegget ikke er i bruk, og husk å koble fra regulatoren ved lengre tids fravær.
  • Steng for gassen ved beholderen og bring om mulig beholderen til et trygt sted dersom det oppstår brann.
  • Hold alltid apparat og beholder i god stand, men prøv ikke selv å reparere skader eller defekter som oppstår. La propanforhandler gjøre kontroll og eventuell overhaling av apparat og anlegg med jevne mellomrom.
  • Studer monterings- og bruksanvisning nøye før apparat og anlegg tas i bruk. Spør forhandleren dersom det er noe du er i tvil om.

 

Bobil – trygg bruk av gass

Sjekker gassapparater og utstyr

DSB er i disse dager på tilsyn/markedskontroll i butikker for å sjekke gassapparater og utstyr til privat bruk. Feil ved utstyret eller feil bruk kan føre til brann, eksplosjon eller kullosforgiftning.

Siden begynnelsen av 2010 har DSB fått melding og 20 uhell og ulykker med gassapparater til privat bruk. Heldigvis har kun et fåtall av ulykkene vært alvorlige, men mange av dem kunne fått store konsekvenser, sier avdelingsdirektør Torill Tandberg i DSB.
Gasslekkasjer kan føre til brann og eksplosjon. Dersom gassapparater brukes innendørs med dårlig lufting, kan forbrenningen føre til at oksygenet forbrukes slik at personer som oppholder seg i rommet kan bli kullosforgiftet og kvalt.
Det er produsent, importør og forhandler som har ansvar for at utstyret er produsert i henhold til regelverket og at det er trygt å bruke. Utstyret skal være CE-merket, og det skal følge med advarselsmerking og brukerveiledning på norsk. DSB gjennomfører tilsyn og foretar stikkprøver i markedet. Tilsynene som nå pågår er del av
– Forbrukerne bør være bevisst når de kjøper gassutstyr. Still spørsmål og være kritisk, og sjekk at dokumentasjonen er på plass. Det viktigste er likevel at man setter seg godt inn i hvordan utstyret skal brukes og vedlikeholdes, og hvilke begrensninger som gjelder
Kilde : dsb.no

Annonse:

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.