Trafikkråd til nordmenn i utlandet

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/9/c/e/campingbil.net/httpd.www/wp-content/themes/3magazine-premium2/template-parts/content.php on line 13

Trafikkråd til nordmenn i utlandet

Bobil tips og råd

Trafikkråd på bobilferie i utlandet

Europeiske reiseforsikring og Trygg Trafikk har sammen utarbeidet 10 trafikkråd til nordmenn som er på reise eller ferie i utlandet.

1. Kjør rusfritt

Promillegrensen varierer, og i noen land kan du ta et glass vin, og være på riktig side av loven. Promillegrensen varierer fra 0,0 til 0,8, og den vanligste grensen er 0,5 promille. Men det er lett å drikke mer enn du hadde tenkt, og risikoen i trafikken øker dramatisk allerede mellom 0,5 og 0,8 i promille. Det aller beste er å holde fast ved at alkohol og kjøring ikke hører sammen.

2. Bruk bilbelte

Bruk alltid bilbeltet, både som bilfører og passasjerer. Ulykkesrisikoen er høyere enn hjemme i de fleste land utenfor Skandinavia, og bilbelte mer enn halverer risikoen for alvorlige skader.
Trafikkråd til nordmenn i utlandet 1

3. Sørg for at barna er sikret i bil

Reglene for sikring av barn i bil / bobil er i store trekk de samme i Europa og USA som her. Ta med barnesete eller forhåndsbestill leiebil/ bobil med slikt utstyr. Må dere kjøre bil uten barnestol sørg for å sikre barna best mulig med bilbeltet. Sitt aldri med barnet på fanget. Ta heller ikke barna med som passasjer på moped på ferie i utlandet – risikoen er for stor. Kjør trygt på motorveier i bobilen

4. Pass på barna i trafikken

Barn som er vant til å være fotgjengere i Norge må passes på i utlandet. Trafikken kan være tettere, og hensynet til fotgjengere mindre. Hold barnet i hånda når veien skal krysses. Heller ikke voksne fotgjengere bør ta for gitt at biler stopper selv om det er både gangfelt og grønn mann.

5. Bruk alltid hjelm!

Skrubbsår og brudd er vanlige skader ved mindre alvorlige sykkel- eller mopedulykker på ferie. Langt verre er hodeskader, som gir varige skader og ødelegger mer enn ferien.

6. Bruk fornuftige klær på moped og sykkel

Badetøy er ikke egnet som kjøreklær på tohjulinger. Ubeskyttet hud får skrubbskader tilsvarende tredjegradsforbrenning i møtet med ru asfalt, og selv tynne, luftige klær beskytter noe.

7. Observer trafikkulturen før du kaster deg ut i den

De formelle trafikkreglene er ganske like verden over, men mange land har uformelle trafikkregler eller praksis du bør kjenne. Et eksempel er Thailands ”størst får kjøre først”, som opphever den formelle vikeplikten. Velg derfor en defensiv stil uansett om du går eller kjører. Ta ikke for gitt at verken vikeplikt, rødt lys eller gangfelt respekteres på samme måte som hjemme.Trafikkråd til nordmenn i utlandet 3

8. Vær uthvilt

Ikke kjør for lange etapper av gangen, og legg om nødvendig om planene hvis støyen på nattas hotell ødela nattesøvnen. Å være uten søvn i 24 timer tilsvarer én i promille og i tett ferietrafikk kan et øyeblikks uoppmerksomhet få fatale konsekvenser. For å unngå å bli søvnig er det viktig å drikke nok vann, ta pauser og gjerne bytte på å kjøre.

9. Husk forsikring ved leie av motorkjøretøy

Ansvarsforsikringen på reiseforsikringen gjelder ikke ved leie av motorkjøretøy, og den obligatoriske forsikringen er ofte begrenset til ansvarsforsikring. Da trenger du en forsikring for ulykke for fører og passasjerer i tillegg.

10. Lær deg nødnummeret i det landet du besøker

Flere og flere land går over til et felles nummer for nød – 112. Men i mange land er det fortsatt egne nummer til redning (brann og ambulanse) og til politi. Følgende land har felles nødnummer 112: Danmark, Finland, Storbritannia, Irland, Nederland, Portugal og Sverige.
Kilde: Trygg Trafikk

Annonse:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.