Egeninnsats med poleringsvoks og pussegarn

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/9/c/e/campingbil.net/httpd.www/wp-content/themes/3magazine-premium2/template-parts/content.php on line 13

Egeninnsats med poleringsvoks og pussegarn

Nordmenns egeninnsats med poleringsvoks og pussegarn synker, ifølge leverandører av bilpleiemidler. Men våren er fortsatt høysesong for de ivrige.

VÅRPUSS: Mange bileiere gjør fortsatt en egeninnsats med pussefilla, og bidrar til sesongtopp for salget av bilpleiemidler. (Foto: Colourbox)

VÅRPUSS: Mange bileiere gjør fortsatt en egeninnsats med pussefilla, og bidrar til sesongtopp for salget av bilpleiemidler. (Foto: Colourbox)

– Folk kjøper mer bilpleiemidler om våren og forsommeren enn ellers i året. Denne perioden står for rundt to tredjedeler av vårt totalsalg på dette området, sier Einar Wang, daglig leder i Panvulk AS.

Gjennom forhandlere i hele landet tilbyr firmaet pleiemidler fra amerikanske Meguiar’s i Norge. Mange av kjøperne er bilentusiaster med sans for blank lakk, og salget er økende.

– Men generelt er jo bildet at markedet for bilpleieprodukter har vært ganske flatt de senere årene. Særlig vanen med håndpolering av egen bil synes å være på retur, sier Wang.

Undersøkelser i regi av Autobransjens Leverandørforening (ABL) bekrefter at bileierne bare sjelden er i nærkontakt med voks og pussegarn.

Mangelfull lakkpleie

– Vi har gjort flere målinger på dette. Grovt sett kan vi si at annenhver bileier lar det gå mer enn et år mellom hver polering. Mer enn 15 prosent av bilparken blir aldri polert, sier Arild Hansen, daglig leder i ABL.

En fjerdedel av bilparken blir polert minst to ganger årlig, og en tilsvarende andel blir polert i hvert fall årlig, når man inkluderer de som får jobben gjort hos profesjonelle, ifølge ABL.

– I praksis betyr dette at halve bilparken får mangelfull lakkpleie. Det øker faren for rustangrep og reduserer levetiden. Samtidig fremskyndes prosessene som gjør lakken blekere og mattere, slik at den bokstavelig talt taper glansen, sier Arild Hansen.

Også hos Autocare, som er markedsledende innen salg av bilpleiemidler til norske forbrukere, merker man at tradisjonen med å polere bilen selv har tapt terreng. Firmaet har blant annet velkjente Turtle Wax i porteføljen.

Rengjøres innvendig

– Profesjonelle bilpleiefirmaer har nok overtatt jobben for svært mange, men med økt økonomisk usikkerhet er det jo mulig at graden av egeninnsats vil øke noe igjen, sier Åge Solem, daglig leder i Autocare.

Svekket interesse for å pusse bil er ikke noe særnorsk fenomen.

– Vi ser det samme i andre land, og flere steder begynner også lover og regler å begrense hva folk kan gjøre på egen gårdsplass. Oppmerksomheten om skadelige kjemikalier er stor, så arbeidet leverandørene gjør for å utvikle miljøvennlige produkter er viktig, sier Solem.

Selv om tradisjonelle poleringsprodukter er mindre etterspurt enn før, merker Autocare økende interesse for midler til innvendig rengjøring.

– Det kan virke som om flere legger vekt på å ha godt inneklima i bilen. Salget av spesialprodukter for interiør, dashbord og innvendig vindusrengjøring peker oppover.

Annonse:

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.