Hengerfeste på bobil?

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/9/c/e/campingbil.net/httpd.www/wp-content/themes/3magazine-premium2/template-parts/content.php on line 13

Vurderer du hengerfeste på bobilen?

Før du investerer i hengerfeste til bobilen bør du finne ut hva bobilen din kan slepe. For ulike van bobiler er dette som regel ikke noe problem, her finnes det mange alternativer. For helintegrerte og del/alkove bobiler er det ikke alle som kan bruke hengerfeste i det hele tatt.

Hengerfeste på bobil

Hengerfeste på bobil

Første steg er å kontakte din bobilleverandør eller merkeforhandler og spørre dem om råd om maksimal belastning bobilen kan ha på hengerfeste, hvis det i hele tatt er mulig å bruke hengerfeste. Hvis du skal kjøpe ny bobil bør du forhøre deg med bobilselgeren. Som en generell tommelfingerregel kan man si at bobiler med korte overheng bak bakhjulene eller bakhjulsdrift er egnet til å bruke hengerfeste. En forhjulsdrevet, integrert og delintegrert bobil med stort overheng og stor garasje bak og liten nyttelast vil sannsynligvis ikke være et godt kjøretøy å bruke hengerfeste på.

Når er bobilen førstegang registrert?

Hvis bobilen er registrert etter 1.april 2012 må den i følge EU regler ha ett EC typegodkjent hengerfeste. Dermiot er bilen eldre enn dette, da trenger du ikke typegodkjent hengerfeste.

Kontroller vekten til bobilen

Du må vite vekten på bobilen din når den er lastet. Besøk en av vegestasjonene hos Statens vegvesen og be dem dokumentere akselvektene både foran og bak.

Kontroller maksimal tillatt totalvekt på bobilen. Overskrider du grensene ved bruk av hengerfeste risikerer du en kraftig bot.

Husk at hengerfeste vil redusere nyttelasten din på bobilen. Typisk vil et hengerfeste kanskje veie omtrent 80 kg med festeanordninger.

I tillegg bør man være oppmerksom på vektgrenser som bobilprodusenten har spesifisert.Da spesielt med hensyn på vertikale krefter som virker ned på hengerfestet. Her ligger typiske grenser på mellom 75 og 120 kg.Her kan man bruke en lengre solid planke under forhjulene og sette en solid badevekt under for å kontrollere vekten.

Har bobilen langt overheng vil avstanden mellom hengerfeste og senter bakre aksel påvirke belastningen på bakakselen. For å sammenligne kan du prøve løfte 10 kg, først langs kroppen, deretter løfter du armen horisontalt, da føler du at vekten er mye mer enn 10 kg. Det er det samme som gjelder for bobilen, du risikerer å overbelaste bakakselen din. Moralen er at du bør snakke med eksperter før du eventuelt installerer hengerfeste på bobilen.

Annonse:

  1 kommentar til “Hengerfeste på bobil?

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.