Riktig skodd når frosten kommer

Riktig skodd når frosten kommer

Snart våkner vi opp til isglatte veier eller snø, og da gjelder det å ha lagt om til vinterdekk i tide. Bilfører har ansvar for at bilen har tilstrekkelig veigrep.

Riktig skodd når frosten kommer

Riktig skodd når frosten kommer

– Er årsaken til en ulykke feil type dekk med tanke på vei og føre, eller for liten mønsterdybde i dekkene, risikerer bilfører solide kutt i erstatningen fra forsikringsselskapet, sier Thomas Nilsen, seniorrådgiver i KLP Skadeforsikring.

Kriteriet for ”tilstrekkelig veigrep”, som forsikringsselskapet er opptatt av, handler ikke bare om å ha godt nok feste opp bakkene mot hytta. Man skal også kunne stoppe før krysset i bunnen av bakken på vei ned:

– Det går mer på at man faktisk har kontroll på bilen og klarer å stoppe foran enhver påregnelig hindring, enn at man kommer seg fram, påpeker Thomas Nilsen.

Fra og med lørdag 1. november er det lov å kjøre med vinterdekk med og uten pigg over hele landet. Dette betyr ikke at du må legge om til vinterdekk, dersom du selv mener at du ikke har behov for slike dekk ennå. Sommerdekk har bedre veigrep på sommerføre og våt vegbane enn det vinterdekk har. Gummiblandingen i vinterdekk er utviklet for kuldegrader. De holder seg myke når det er kaldt, men det er dokumentert at de egner seg dårligere på regnvåt, varm veibane.

Når vi nå går inn i november måned er det større grunn enn tidligere til å forvente at det blir glatt føre og snø over natta:
– Foreløpig har vi relativt høye temperaturer mange steder. Slik sett er sommerdekk fortsatt helt greie å kjøre på, dersom man ikke skal opp i høyden. Men hvis du velger å utsette hjulskiftet, oppfordrer vi til å ta fram vinterdekkene og ha dem lett tilgjengelig, slik at det er mulig å få skiftet dekk en morgen det plutselig er hvitt på bakken, sier han.

Nilsen minner om at vinterdekk skal ha minimum 3 mm mønsterdybde. For sommerdekk er minste tillatte mønsterdybde 1,6 millimeter. Om høsten kjører mange på sommerdekk som er for slitte:

– 1,6 mm mønsterdybde på sommerdekk er lovlig, men bremselengden vil øke betraktelig på vått og glatt føre, så dette går på egen og andres sikkerhet. Om høsten skaper løv i veibanen og mye nedbør glatte kjøreforhold. Gode bildekk gir bedre veigrep og reduserer risikoen for ulykker, ikke minst når du kjører i svinger og rundkjøringer på våte høstveier, sier han.

Annonse:Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.