Propan i bobil

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/9/c/e/campingbil.net/httpd.www/wp-content/themes/3magazine-premium2/template-parts/content.php on line 13

Egenskaper til propan i bobil

Propan er som andre petrolium produkter, sikkert når det er lagres, brukes og transportereres i egnede beholdere. Å være kjent med egenskpapene til propan og hvordan propan brukes og behandles på en sikker måte, kan beskytte deg fra uhell, kvelning og brann. I denne artikkelen tar vi opp noen av sikkerhetsutfordringene med propan i bobil.

Gass i bobil. Mange bruksområder

Gass i bobil. Mange bruksområder

Propan gass er i utganspunktet både fargeløs og luktfri. Propan blir lagret som flytende væske i egnet propan beholdere. Det er viktig at det kun brukes godkjente beholdere til å lagre propan. Selv om propan lagres som væske brukes den i gassform. Propan i væskeform utvider volumet ca 270 ganger når den går over i gassform. Når popanen er i gassform, er den ca 1,5 ganger tyngre enn luft, så ved lekkasjer vil propan synke til bakkenivå.

Propan koker ved veldig lave temperaturer, og kan føre til frostskader ved hudkontakt. Propan er ikke giftig, men store konsentrasjoner i et område uten utluftning vil fortrenge oksygen og kan føre til kvelning.

Når propan blir blandet med oksygen eller luft er den ekstremt brannfarlig, denne blandingen kan lett antennes av mange ulike kilder som blant annet flammer, gnister, elektrisitet etc.

På grunn av at propanen er naturlig luktfri, er den tilsatt luktkjemikalie som kjennes igjen på en sursøt lukt. Denne lukten vil du kjenne ved en lekkasje. Det er lurt å gjøre seg kjent med denne lukten, hvis du kjenner denne lukten må du være på vakt. Vær obs på at det ikke er alle som kjenner denne lukten, noen reagerer lite og ingenting, mens andre reagerer kraftig. Det sikreste er allikevel å innstallere gassvarsler i bobilen. Monter den så lavt som mulig inne i bodelen.

Det er i følge amerikanske nettsteder kjent at nye propanflasker fra fabrikk og flasker som ikke har inneholdt propan på en stund risikerer å miste «propan lukten». Risikoen er størst for de få første fyllingene av flasken. Av samme grunn bør propanflasker fylles opp igjen når det er igjen 20% propan.

Video om blant annet farer ved bruk av gassgriller

Propan i flasker

Normalt trykk i en propanflaske er 7-9 bar. Propanflasken skal fylles med 80 % av flaskens totale volum når temperaturen er + 15° C. I flaskens øvre del har man alltid en ”gasspute”, dvs. gassen har plass til å utvide seg når temperaturen stiger. Blir trykket for høyt, dvs ca 25 bar (tilsvarer temperatur på ca 60 grader celsius).

Energimengden i 1 kg propan er ca 12,8 kWt, dvs 1 standard propanflaske med 11 kg propan som brukes i de fleste bobiler gir energimengde over 140 kWt

Kilder: Aga, Wikipedia, National Propane Gas Association

Annonse:

  1 kommentar til “Propan i bobil

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.