Körkortsregler för husbil

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/9/c/e/campingbil.net/httpd.www/wp-content/themes/3magazine-premium2/template-parts/content.php on line 13

Körkortsregler för husbil

Nya körkortsregler för husbil – Körkort husbil. Det här gäller för dig som funderat på att hyra husbil och har B-körkort.

B-körkortet gäller i regel för vanlig personbil med max åtta passagerarplatser utöver förarplatsen, samt för lätt lastbil med totalvikt på högst 3,5 ton (typ hyrbil från macken för flytt mm).

Körkortsregler för husbil

Körkortsregler för husbil

Har du B-körkort utfärdat före juli 1996 får du köra husbil registrerad som personbil av klass 2 med maxvikt över 3,5 ton.

Med personbil klass 2 två menas att den är permanent försedd med bostadsutrymme och är utrustad med åtminstone

  • fast monterade sittplatser
  • fast monterade sovplatser som kan utgöras av sittplatser som kan omvandlas till sovplatser
  • fast monterad utrustning för matlagning och lagring
  • bord

Om ditt körkort varit återkallat och du återfått det efter 1 juli 1996 eller om du fått B-körkort utfärdat efter 1 juli 1996 får du köra personbil klass 2 med maxvikt på högst 3,5 ton.

OBS! I flera europeiska länder känner polisen inte till den av EU-godkända «före 1996»-regeln för maxvikt för svenska B-kortsförare. Därför gör du som B-kortsinnehavare klokt i att ha med dig en översättning av reglerna som du kan visa upp vid eventuell kontroll om du kör en husbil med maxvikt över 3,5 ton i Europa.

Ny körkortsbehörighet av intresse för husbilsförare.

Den anpassning av det svenska regelverket för körkort till EU:s s.k. tredje körkortsdirektiv som sker fr.o.m. den 19 januari 2013 kan ha viss betydelse för den som har eller planerar att skaffa husbil.

Med dagens regler måste den som vill framföra en personbil med en totalvikt över 3,5 ton, t.ex. många husbilar, och har tagit körkort efter den 1 juli 1996 eller under någon period härefter haft körkortet återkallat, ha C-behörighet. Fr.o.m. den 19 januari 2013, införs dock en ny behörighet, C1, för den som vill kunna framföra lastbil eller personbil med totalvikt över 3,5 men inte över 7,5 ton. Liksom för de andra tunga behörigheterna, måste behörigheten C1 förnyas vart femte år, då körkortshavaren måste visa att de medicinska kraven för behörigheten alltjämt är uppfyllda. Åldersgränsen för C1 blir 18 år, vilket gäller såväl övningskörning som möjligheten att göra kunskaps- och körprov för behörigheten. Precis som för övriga tunga behörigheter krävs innehav av B-körkort.

Den som med stöd av övergångsreglerna i körkortslagen har rätt att köra personbil som väger mer än 3 500 kg, det vill säga den som oavbrutet haft körkort sedan före den 1 juli 1996, kommer även efter den 19 januari 2013 att kunna köra sådan bil utan C- eller C1-behörighet.

Kostnaden för att ta den nya behörigheten beräknas bli ca 1 290 kr vilket inkluderar körkortstillstånd, förarprov och tillverkning av körkort. Till detta kommer förstås kostnader för läkarintyg, eventuella körlektioner samt godkänt fordon för körprovet.

Förklaring C1:
C1 är ett husbilskörkort som tagits fram som en enklare variant jämfört med dagens C-behörighet (tung lastbil upp till 60 ton). C1 har utvecklats tack vare den kraftigt ökade husbilsmarknaden i Europa.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.