Campingbil.net

80 000 kjører med ferdigbriller

80 000 kjører med ferdigbriller

80 000 kjører med ferdigbriller

80 000 kjører med ferdigbriller

Syv prosent av nordmenn som kun bruker ferdigbriller, bruker dem også under bilkjøring, viser en undersøkelse TNS Gallup har gjort for Norges Optikerforbund.

Til lesing, ikke til bilkjøring. (Foto: Colourbox)

Det betyr at minst 80 000 kjører med ferdigbriller.

– Ferdigbriller skal normalt ikke brukes til bilkjøring, ettersom de ikke er tilpasset synet til den enkelte. Det er også en risiko at mange kjører med dårligere syn enn de tror de har, fordi mange kjøper ferdigbriller uten å undersøke synet først, sier Hans Torvald Haugo, generalsekretær i Norges Optikerforbund.

Ser dobbelt

Ferdigbriller skal etter Norsk Standard merkes med et symbol som viser at de er uegnet til bilkjøring. Brillene omtales gjerne som en nødløsning og er beregnet for lesing eller når du jobber med ting på nært hold.

Det er gode grunner til at dårlig syn bak rattet krever optikertilpassete briller. For eksempel skal avstanden mellom øynene og avstanden mellom senter av glassene være like.

– Med ferdigbriller kan det oppstå hva vi kaller prismatiske effekter i glasset på grunn av avvik i avstand mellom glassene i forhold til hvor stor avstand det er mellom øynene. Hodepine, tretthet og redusert konsentrasjon er en mulig konsekvens, sier optiker Magne Egerdal.

Noen vil oppleve dobbeltsyn eller redusert dybdesyn, som gjør deg dårligere til å bedømme avstander.

Egerdal og medstudenter interesserte seg spesielt for ferdigbriller i et bachelorprosjekt ved Institutt for optometri og synsvitenskap ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold i fjor.

– En nærsynt som kjøper en minusbrille for å se bedre på avstand, vil kanskje se bedre enn hun gjorde uten. Men det er ikke gitt at hun ser så bra som reglene krever, sier Egerdal, som også er regjerende norgesmester i optometri.

De prismatiske effektene blir også større jo større styrke man har i glassene.

– Personer som ser klart på avstand uten briller, men dårlig på nært hold, vil kunne bruke en ferdigbrille med plusstyrke til lesing. De vil derimot se uklart med denne brillen på avstand, sier han.

Få sjekker

Også Trygg Trafikk advarer mot kjøring med ferdigbriller.

– Ferdigbriller kan langt på vei sammenlignes med forstørrelsesglass som kan gjøre dashbord og instrumenter tydeligere. Men som bilist har du behov for å orientere deg om det som skjer et stykke foran og utenfor bilen. Til det er de slett ikke egnet, sier seniorrådgiver Bård Morten Johansen i Trygg Trafikk.

Synet er den viktigste sansen vi har for trygg bilkjøring.

– Du får nesten all informasjon via øynene når du kjører. Forandringene i synet skjer så gradvis at vi ikke merker det. Begynner du å se litt dårlig i dagslys, har du en enda større utfordring i høstmørket, sier Johansen.

Dårlig merking

På langt nær alle ferdigbriller er forskriftsmessig merket med symbol eller tekst som opplyser at de er uegnet for bilkjøring.

Magne Egerdal og medstudenter undersøkte dette som en del av bacheloroppgaven. De fant ut at 64 av de 100 undersøkte ferdigbrillene ikke var merket slik de skal.

Annonse:
Exit mobile version