Bobilferie og brannsikkerhet

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/9/c/e/campingbil.net/httpd.www/wp-content/themes/3magazine-premium2/template-parts/content.php on line 13

Brannsikkerhet på bobilferien

Brannsikkerhet i bobilen skal man alltid ha forkus på når man er på bobilferie. Når du ankommer nye campingplasser bør du orientere deg om sikkehetsregler, slokkeutstyr, nærmeste telefon.

Alle campingplasser skal ha lett tilgjengelig informasjon om plassering av brannmeldere, telefoner, telefonnummer til brannvesenet og navn og adresse til campingplassen tydelig skrevet. Se etter dette og etterspør den hvis det mangler.

Gode råd på bobilferien

  • på en campingplass bør avstanden mellom teltene eller campingvognene være minimum tre meter
  • oppbevar fyrstikker og lightere utilgjengelig for barn
  • montér røykvarsler i campingvognen
  • kast brannfarlig avfall som tomme tennvæskebeholdere, brukt grillkull og engangsgriller på anviste plasser
  • sørg for at kjøleskapets koplinger og flaskens munnstykke kontrolleres når ved kjøp av eldre campingvogn eller bobil
  • sjekk at elektriske apparater er i god stand og brukes på foreskrevet måte
  • elektriske apparater beregnet for innebruk må ikke brukes utendørs
  • sjekk det elektriske anlegget
  • det skal alltid være en brannverninstruks på campingplassen
  • husk nødnumrene – brann 110, helse 113, politi 112

Tremetersregelen på campingplasser

For å øke brannsikkerheten bør det være god avstand, minimum tre meter, mellom campingvogner, bobiler og telt. Bilen kan stå innenfor disse tre meterne. for øvrig bør det være et åpent felt av minst 6 meter bredde for hvert 1000 m2 grunnareal.

Andre innretninger, for eksempel terrasser, spikertelt og liknende kan være omfattet av bestemmelsene etter plan- og bygningsloven og skal være innarbeidet i campingplassens regler.

Brannslokkingsapparat i bobiler

Det skal være branslokkingsapparat i alle bobiler. Sjekk at brannslokkingsapparatet alltid er i bilen og at manometerpilen står på det grønne feltet. Minst en gang i året bør apparatet vendes opp ned for å hindre at pulveret klumper seg.

Grill og camping

Grillen plasseres ofte for nær campingvognen, bobilen eller teltet. Husk at grillen og grillkullet får svært høy temperatur og kan antenne både det som står ved siden av grillen og underlaget. Vær også forsiktig med bruk av tennvæske, den kan flamme opp.

Vær påpasselig ved plasseringen av engangsgrill. Den kan lett antenne underlaget. Barbente personer som tråkker der grillen har stått, kan få brannskader. Pass også på at engangsgrillen er slokket og avkjølt før den kastes.

Unngå gasslekkasje

Bruk og oppbevaring av gass krever forsiktighet. Kontroller alltid at utstyret er riktig montert, slik at det ikke skades eller løsner under bilkjøring. For å unngå lekkasjer; sjekk slanger, rør og koblinger regelmessig. Les bruksanvisningen før bytte av flaske.

Kjøper du en eldre bobil er risikoen større. Dette gjelder for eksempel for kjøleskapets koblinger. Det er et kjent problem at munnstykket på gamle flasker blir tett med tiden, noe som fører til at gassen ikke forbrennnes fullt ut. Da kan det oppstå kulloksid. Sørg derfor for at en fagmann kontrollerer kjøleskapet før du underskriver kjøpekontrakten.

Ikke åpen ild i teltet

Bruk aldri åpen ild eller glødende kull i teltet eller forteltet. Et telt overtennes svært raskt og ilden kan avgi mange giftige gasser. Kokeapparat, grill og lignende bør ikke stå nærmere teltduken enn en meter.

Brensel må ikke fylles på kokeapparatet før brenneren er helt kald. Er det varme i brenneren kan brenselet flamme opp. Det er en god regel å ha en kniv lett tilgjengelig i teltet, slik at man raskt kan skjære hull for å komme ut dersom det begynner å brenne.

Elektriske produkter og anlegg

Elektriske anlegg og feil bruk av elektriske produkter er åresak til mange branner. For å redusere brannrisikoen i campingvognen eller i bobilen, må elektrisk anlegg og elektrisk utstyr er forskriftsmessig installert og brukes som forutsatt. Kvalifisert kontroll, ettersyn og vedlikehold bør være gjennomført før ferieturen starter. Se også nøye på campingplassens regler for tilkobling og bruk av strøm.

Kilde: dsb.no

Annonse:

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.