Bruk Av Propan – Propanvettreglene

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/9/c/e/campingbil.net/httpd.www/wp-content/themes/3magazine-premium2/template-parts/content.php on line 13

Kan du propanvettreglene?

Propan er en ideell energikilde.

Propan har høy energiverdi og høy virkningsgrad. Det soter ikke og avgir heller ikke svovel, tungmetaller eller giftige avgasser. Ved fullstendig forbrenning av propan dannes det kun vann og karbondioksid. Propan er en fargeløs, ikke giftig, men svakt bedøvende gass. Propan produseres hovedsakelig ved raffinering av råolje eller ved utvinning av andre petroleumsprodukter. Kommersiell propan til industriapplikasjoner inneholder ofte en liten mengde butan.

Propanvettreglene:

 • Les og følg bruksanvisningen på propanutstyret.
  Før du monterer og tar i bruk propananlegget, bør du forsikre deg om at alle anvisninger følges. Ikke forsøk å reparere eventuelle skader på apparat, regulator eller flaske selv.
 • Bruk kun CE-merket propanutstyr.
 • Sjekk for lekkasjer, spesielt slanger og koblinger.Propanslangen skal være merket etter europeisk norm, EN 3821. Internasjonalt godkjente propanslanger har oransje farge. Knekk slangen mellom tommel og pekefinger. Dersom det har kommet sprekker i slangen skal den skiftes. AGA anbefaler at slanger skiftes minimum hvert 3. år. Før hver sesong tar man en lekkasjetest på slangen og koblingene. Steng regulatoren på grillen, og åpne ved flaskeventilen slik at det blir et overtrykk inne i slangen og koblingene. Spray såpevann, eller egnet lekkasjespray som er å få kjøpt i faghandelen på slangen og koblingen. Blir det bobler må tiltak utføres.
 • Ikke utsett flasken for kraftig varme.Alle propanflaskene til AGA har en sikkerhetsventil. Denne slipper ut overtrykk som måtte oppstå ved unormal varmepåvirkning, slik at beholderen ikke eksploderer. Stiger trykket inne i flasken til ca 25 bar vil ventilen åpne og slippe ut propangass inntil trykket/temperaturen synker igjen. 
 • Propanflasken skal alltid stå.Sikkerhetsventilen er designet for å slippe ut propan i gassfase hvis trykket blir for høyt. Dersom flasken ligger vil det komme flytende propan ut av sikkerhetsventilen, og denne vil ikke nødvendigvis avlaste trykket slik det er tenkt. Flasken kan i verste fall eksplodere.
 • Ha alltid grillen eller gasskomfyren under oppsyn.
  Som med all annen bruk av varme skal man ved bruk være oppmerksom. Dette for å unngå uønskede hendelser. Tar det fyr i utstyret skal du forsøke å stenge gasstilførselen eller ta av koblingen til flasken om mulig.
 • Etter bruk, koble regulatoren fra flasken.Om utstyret ikke skal brukes innen rimelig tid anbefaler AGA at regulatoren kobles fra og flasken oppbevares på et sikkert sted med god ventilasjon.
 • Ha alltid nok gass, eventuelt en reserveflaske.Det er kjedelig å gå tom for gass når man er midt på sjøen eller på hytta. Sørg derfor for å alltid ha en liten reserveflaske for sikkerhets skyld.
 • Du kan oppbevare inntil 55 liter propan inne i boligen din, samt totalt 90 liter i uthus, garasje eller liknende.

FORHOLDSREGLER VED GASSLUKT ELLER REGISTRERT LEKKASJE:
• Steng gasstilførselen (ved gassflasken)
• Ta av regulatoren
• Stopp bruk av alle tennkilder (sigaretter, åpen ild, elektrisk verktøy etc.)
• Luft grunndig ved å åpne vinduer og dører
• Vurder evakuering av område (varmepåvirket flaske, avstand 300 meter)


FAKTA OM PROPAN:
Propan har et kokepunkt på -42°C og er tyngre enn luft.
Eksplosjonsområdet i luft er 2,1-9,5 vol %.
Energiinnhold 12,8 kWh per kilo

Kilde: AGA.no

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.