Bobiler og nyttelast

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/9/c/e/campingbil.net/httpd.www/wp-content/themes/3magazine-premium2/template-parts/content.php on line 13

Bobiler og nyttelast

Mange bobiler med ulovlig overlast.

Mange bobiler med en total lasteevne 3500 kilo har fått en nettovekt som ligger for nært totallasten. Dette gir problemer med overlast.
Mange bobiler blir overlastet på grunn av det legges for mye ting inn i den i forhold til lasteevnen. Man sjekker om bobilen er overbelastet ved å veie den. Den må veies når den er fullastet, last opp med hva du normalt ville hatt med deg på bobiltur, inkludert passasjerer, mat, klær, drivstoff, vann, propan, proviant, tilhenger, sykler, skiboks og annet må også inkluderes.
overloaded

Hvordan veie en Bobil

Kjør den fullastede bobilen til en veiestasjon. Statens vegvesen har mange av disse rundt i Norge så ring og hør hvor den nærmeste er for deg.
Kjør bobilen på vekten slik at bare forakselen er på plattformen. Bobilen er da halveis på vekten, noter denne vekten som er vekten på forakselsen. Deretter kjører du fram til hele bobilen er på vekten. Det er totalvekt som gis nå. Kjør deretter bobilen framover slik at bare bakakselen er på vekten og noter vekten.
weighing_your_motorhome
Noen vekter er enklere enn andre ved at plattformen er firedelt slik at den veger de ulike punkter samtidig.
Opplysninger om tillatt vekt på akslingene finner du i bobilens vognkort, punkt 8.
Nå som du har fått vekten på akslene på bobilen har du fortsatt litt mer arbeid å gjøre. Du må også få individuelle tillatte vekter hvis de er oppgitt i vognkort eller bobilens manual.
For å bestemme hvordan vekten er fordelt i forhold til din bobils spesifikasjoner, se i vognkort. Se på tillatt totalvekt og sammenlign den med den vekt du er kommet fram til. Dersom det du registrerer at vekten er høyere enn tillatt totalvekt er bobilen overbelastet og du må fjerne noen elementer og veie den igjen.
Finn tillatt aksellast for forakselen. Sammenlign denne vekten med registrert vekt for forakselen. Dersom den noterte vekten er større enn tillatt vekt for foraksel er bobilen overbelastet og du må enten fjerne enkelte elementer fra forparten av bobilen, eller flytte noen elementer fra front til bakre og veie igjen.
Finn tillatt vekt for bakakselen. Sammenlign dette nummeret med vekten du har registrert for bakakselen. Dersom det registreres vekt som er større enn tillatt vekt for bakakselen er den overbelastet og du må enten fjerne noen elementer fra baksiden av bobilen, eller flytte noen elementer fra baksiden til fronten.
Hvis de fremre og bakre aksler er innenfor produsentens spesifikasjoner, kan det ene hjulet på en aksel fortsatt være overbelastet. Sammenlign side til side tillatte vekter for hver aksel. Pass på at hver hjulstillings vekt er så nær halvparten av den totale aksellast som mulig. Hvis ikke, flytt noen elementer. Forskrift om gebyrsatser for overlasting med kjøretøy på offentlig veg
Nyttelast Bobilen
Hvis en bobil veier 3,2 tonn og er registrert for 3,5 tonn, vil det si at du totalt har lov å laste 300 kilo – og i dette regnestykket må passasjerer være med. Da er alle de 300 kiloene brukt opp for lenge siden.
Det burde være minst rom for 300 kilo i nyttelast etter at passasjerene er på plass i bilen. Har du overlast, kan du ved kontroll langs veien få kjøreforbud og bøter. Har man i tilegg bare klasse B førerkort (kjøretøy inntil 3,5 tonn), kan du i tilegg få straffereaksjoner,
Dette er ganske mye å huske på men det kan ha stor betydning for bobilens kjøreegenskaper og bremseeffekt.

Annonse:

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.