Spar penger med vedlikeholdslading

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/9/c/e/campingbil.net/httpd.www/wp-content/themes/3magazine-premium2/template-parts/content.php on line 13

Spar penger med vedlikeholdslading av batterier

Spar penger med vedlikeholdslading. Mange av oss har opplevd startproblemer som oftest skyldes slurv med vedlikehold av bilbatteriet. Med vedlikeholdslading vil batteriet starte hver dag, og til våren sparer vi miljøet for tusenvis av unødige batterier.

Starthjelp på grunn av utladet eller dårlig batteri er den største årsaken til at bilbergingsselskaper rykker ut, og de fleste tenker dessverre ikke på å lade batteriet før det er for sent.

Spar penger med vedlikeholdslading

Spar penger med vedlikeholdslading

Det enkleste man kan gjøre er å investere i en hjemmelader. En slik lader koster ikke så mye, men sparer deg for mye frustrasjon når du har dårlig tid og bilen ikke starter fordi batteriet er flatt.

Hvor ofte man bør vedlikeholdslade bilbatteriet, avhenger av kjøremønsteret til hver enkelt. Dersom du småkjører mye i byen, er det lurt å vedlikeholdslade ofte. Det er spesielt smart å lade før man skal ta en tur til fjells der bilen ofte blir stående ute i et par dager.

Ikke bare bilbatterier

Batterier til bobil, båt, MC, snøfreser, gressklipper og lignende bør også lades fra tid til annen, spesielt om de ikke skal brukes på en stund. Med dårlig vedlikehold risikerer du å måtte betale for å skifte dem ut oftere enn nødvendig.

Første steg er å fullade batteriet før det settes til lagring. Selv om moderne batterier har liten selvutlading, bør du lade opp batteriet et par ganger i løpet av vinteren. Er spenningen under 12,4 volt må batteriet lades, sier Dag. H Bergby, markedsansvarlig i Biltema Norge.

Hvis du helst vil slippe dette bryet, finnes det elektroniske –såkalt intelligente ladere som er koblet på hele tiden og vedlikeholdslader batteriet når det trengs.

Rengjør batteriet

Ikke glem å rengjøre batteriet før det settes til lagring.

– Smuss og fuktighet kan føre til små strømlekkasjer, såkalt krypstrøm, som øker selvutladingen. Et rent batteri med rene poler reduserer faren for krypstrøm. Sett gjerne inn polskoene med batteripolfett, sier Bergby.

Lagre i riktig temperatur

Batterier skal ikke lagres for kaldt, så du må unngå frost. Samtidig skal batteriet heller ikke ha det for varmt.

– Jo varmere det er, desto større selvutlading. En tommelfingerregel er at selvutladingen halveres for hver tiende grad temperaturen synker, sier Bergby.

Ideell temperatur er ned mot null, men helst uten kuldegrader. Batteriet bør lagres tørt. Bilbatteriet trives best dersom bilen står parkert i garasjen om vinteren.

Lar du batteriet stå i båten eller caravanen over vinteren, bør det kobles fra det elektriske systemet, slik at det ikke stjeler strøm fra batteriet.

– Lagrer du batteriet ute, er det ekstra viktig å fullade det før vinteren. Et fulladet batteri kan tåle en kald vinter, det gjør ikke et utladet batteri, sier Dag. H Bergby i Biltema.

Kilde: Biltema

Annonse:

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.