Bobil vedlikehold – Dette kan du gjøre selv på bobil

Bobil vedlikehold – Dette kan du gjøre selv på bobil og biler

Du kan spare mye penger på å gjøre enkelt vedlikehold selv. Det å bytte filter, olje, batteri og lyspærer er ikke så utfordrende som mange tror.

Omtrent 80% av bobiler og personbiler (litt avhengig av bilmerke og modell) er det en forholdsvis grei jobb å skifte lyspærer, batteri, vindusviskere, luftfilter, oljefilter og olje. Dette er enkle oppgaver som de fleste kan greie selv. Hvis du for eksempel bytter olje selv så sparer du gjerne godt over 1000 kroner i forhold til å la det lokale verkstedet gjøre jobben.

For å skifte olje kan du bruke sugepumpe eller kjøre bobilen opp på bukker og skru ut bunnpluggen. Denne pluggen er som regel bobilens laveste punkt under motoren. Husk å plasser ett kar eller bøtte under for å samle opp oljen som renner ut. En sugepumpe fås kjøpt hos eksempelvis Skruvat og Biltema til omtrent 300 kroner. Denne pumpen suger oljen opp i der du peiler oljen.

Motoroljen bør skiftes hvert år, men man må ta hensyn til kjørelengden, uansett blir oljen slitt. Gammel olje er tykkere enn ny olje og glir dermed saktere rundt i systemet. Motoroljens hovedoppgave er som kjent å smøre, kjøle og rense.

Oljefilteret bør også byttes ut når du skifter olje. Til dette trenger dere en oljefiltertang som også finnes hos Skruvat og Biltema. Å skifte oljefilter er skal være en enkel oppgave med mindre den er plassert alt for kronglete og trangt.

Et annet filter som er lett å bytte selv, er luftfilteret. Det sitter under et plastikklokk og er festet med klips. Forbrenningsmotorer krever renset luft. Hvis luftfilteret tettes eller blir møkkete, kan dette føre til økt bensinforbruk og ujevn tomgang.

Det snakkes mye om hvor vanskelig det er blitt å skifte lyspære. Et verksted tar gjerne en tusenlapp for å sette i en ny lyspære for deg. De aller fleste bobiler og biler greier folk å skifte lyspærer selv. Men noen bilmerker er vanskeligere enn andre, når du du eksempelvis må ta bort luftfilteret for å skifte lyspære, kan det være like greit å la et verksted gjøre jobben.

Faren med feil lysretning er stort sett ikke til stede så lenge du ikke bytter hele lykten. Lyspæra må passe i ett spor for å bli låst på plass. Ta gjerne en kikk i instruksjonsboken.

Les også: LED fjernlys er den råeste lyskasteren på markedet! Lyser opp til 1,5 km!

Batteri kan du skifte lett selv. NAF har mange oppdrag som kunne vært unngått hvis eieren hadde tatt en nærmere titt på batteriet.

Sjekk at batteripolene ikke er fulle av irr som hindrer kontakt. Irr fjerner du med såpevann og børste. Skyld av med rent vann.

Annonse:Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.