Dårligere dekk enn du tror

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/9/c/e/campingbil.net/httpd.www/wp-content/themes/3magazine-premium2/template-parts/content.php on line 13

Dårligere dekk enn du tror.

Årets snømangel over store deler av landet kan ha bidratt til dårligere feste for mange bilister.

Dårligere dekk enn du tror

Dårligere dekk enn du tror

At dekk slites er en universell sannhet som alle bilførere vet. Det mange imidlertid ikke nødvendigvis vet, er hvordan slitasjen påvirker dekkenes grep. For mange kan det nemlig være en stor forskjell på hvordan dekkene oppførte seg forrige sesong og hvordan de vil oppføre seg når snøen og isen fester grepet ordentlig på nyåret.

– Det å kjøre mye på bart føre sliter mye på piggene, og kan i tillegg gjøre at flere pigger løsner fra dekket. Det kan gi dårligere grep, sier produktsjef hos Dekkmann, Torleiv Dalen Haukenes.

Dekkeksperten påpeker at det er stor forskjell på piggdekkenes gummiblanding, og at det dermed ikke er mulig å si noe konkret om hvor mye dårligere de blir.

Les også: Visste du at en 50-åring trenger 3 ganger så mye lys som en 20-åring for å se veien like godt?

– Hvor mye ressurser som er lagt i utviklingen av gummiblandingen er avgjørende. Noen piggdekk blir nærmest som sommerdekk uten piggene, men dekk fra premiumprodusentene har generelt godt grep også når piggene forsvinner, sier han.

Noe av det viktigste med piggdekk er at de får riktig innkjøring. Det betyr at de første 5-10 milene skal foregå uten hard akselerasjon, kraftig bremsing eller hastigheter over 90 km/t. Slurver man på dette punktet risikerer man at piggene forsvinner fort.

Det nasjonale kravet til mønsterdybde på vinterdekk er tre millimeter, men Dalen Haukenes anbefaler å bytte når det gjenstår 4,5 millimeter. Dette er ekstra kritisk for bilistene som kjører med piggdekk.

– Piggdekk mister mer av grepet fortere enn piggfrie dekk, og selv med riktig innkjørte pigger vil mange av dem forsvinne når mønsterdybden bikker under fem millimeter, sier han.

Les også: Fotoboksvarsler *Sparegrisen* Nå på tilbud og gratis frakt!

Piggdekk mister like mye av grepet fra tre fire til fire tre millimeters mønsterdybde som det gjør fra det er splitter nytt til fire millimeter gjenstår. Dalen Haukenes er opptatt av at folk sjekker tilstanden på dekkene sine – slik at man ikke tror man har bedre grep enn det som er tilfelle.

– Piggene sitter i en hylse som igjen er festet i dekket. Som regel er det piggkjernen som faller ut, men det kan likevel se ut som det er pigger i dekket på grunn av hylsen. Derfor må man se ordentlig over dekkene, sier Haukenes.

Annonse:

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.