Piggfritt i sør – piggdekk i nord

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/9/c/e/campingbil.net/httpd.www/wp-content/themes/3magazine-premium2/template-parts/content.php on line 13

Piggfritt i sør – piggdekk i nord

Nå er det tillat å bruke piggdekk i hele landet. I følge en fersk undersøkelse gjennomført av analyselskapet YouGov på vegne av Codan Forsikring velger det store flertallet av sjåfører i Sør-Norge piggfrie vinterdekk, mens nordnorske biler for det meste kjører på piggdekk.

På spørsmål om hva slags dekk de kjører på under vinteren, svarer 49 prosent av norske sjåfører at de bruker piggfrie vinterdekk, men det er store geografiske forskjeller. Mens 64 prosent av bilførerne i Oslo-området velger piggfrie vinterdekk og bare 20 prosent piggdekk, velger 60 prosent av sjåførene i Nord-Norge og Trøndelag piggdekk.

  • – Å kjøre på snø med sommerdekk kan være livsfarlig. Veigrepet blir sterkt redusert og stopplengden kraftig forlenget. Vi vil ikke anbefale noen å kjøre på sommerdekk på snø. Er uhellet ute er sjansen stor for reduksjon av forsikringsbeløpet, om årsaken til uhellet er at man er dårlig skodd, sier Mari Bræin Faaberg, kommunikasjonssjef i Codan Forsikring.

I år er det ti år siden Oslo kommune gjeninnførte piggdekkgebyr for all trafikk i Oslo. Årsaken var et ønske om å redusere forurensning av svevestøv i Oslo-gryta.

Annonse:

Veigrep er viktigst

Mens det er et generelt forbud mot å bruke piggdekk før 1. november og etter 2. påskedag, er det ingen reguleringer av piggfrie vinterdekk. Ifølge den samme undersøkelsen har halvparten av norske biler piggfrie vinterdekk. Helårsdekk, som var populære for noe år siden brukes nesten ikke. Bare fire prosent har helårsdekk, og én prosent velger å bare kjøre på sommerdekk hele året.

– Dessuten er det slik at det viktigste er at man har trygt veigrep. Ingen blir straffet for å kjøre på piggdekk om det er behov for det – også før 1. november. Det er sjåføren som må vurdere om kjøretøyet har rett dekk, presiserer Faaberg.

I tillegg til å ha rett dekk med god mønsterdybde, anbefales det også sjekke alderen på dekkene. De fleste dekk er stemplet med produksjonsdato. Dekk blir dårligere med alderen, uavhengig av slitasje, og dekk som er eldre enn fem år bør vurderes byttet.

Ifølge undersøkelsen svarer hver tredje bileier at de har vinterdekk som er under ett år gamle, mens hver tiende ikke vet hvor gamle dekk de har. Bare fem prosent har dekk som er eldre enn fem år.

Codans tre viktigste dekktips

  • Ha rett dekk til rett føre
  • Pass på mønsterdybden – er den under 3 mm er det på tide å kjøpe nye
  • Sjekk alderen på dekket – dekk som er eldre enn fem år bør byttes

Dekkvalg fordelt på landsdel

Oslo/Akershus Resten av Østlandet Sørlandet Vestlandet Trøndelag og Nord-Norge
Piggdekk 20 % 33 % 44 % 40 % 60 %
Piggfrie vinterdekk 64 % 54 % 48 % 48 % 27 %
Helårsdekk 4 % 4 % 6 % 4 % 2 %
Har ikke vinterdekk 1 % 1 %
Kjører ikke om vinteren 2 % 1 % 1 % 1 %
Vet ikke 3 % 4 % 1 % 3 % 3 %
Annonse:

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.