Motorrens på bobilen?

Trenger bobilen motorrens?

Motorrens på bobilen? Moderne bobiler er utstyrt med motorer som skal være mest mulig miljøvennlige. Problemet er at de forurenser seg selv.

Motorrens på bobilen?

Motorrens på bobilen? RUSK I SYSTEMET: Sørger du for å holde motoren ren for avleiringer, kan du forlenge motorens levetid med flere år. (Foto: Newswire)

– Nye motorer er laget slik at de slipper ut så lite skadelige avgasser som mulig, noe som er vel og bra. Problemet er at store deler av forurensningen gjerne returneres tilbake til motoren. Det dannes ofte smuss og avleiringer inne i selve motoren som kan skade ulike funksjoner, sier Terje Tjelland i Relekta AS.

Relekta er en stor leverandør av reparasjons- og vedlikeholdsprodukter til verksteder og industribedrifter.

Ifølge Tjelland er løsningen en innvendig rens av motoren, av noen kalt motorflush. Bileiere bør være like påpasselige med å rense motoren som å bytte olje, mener han. Det gjelder både bensinbiler og dieselbiler.

– Mye småkjøring, med mye start og stopp, kombinert med sjeldne oljeskift, gir oljen svært dårlige arbeidsforhold. Resultatet er at oljen etter en tid ikke klarer å gjøre jobben sin, og det kommer avleiringer som kan føre til motorstans og unødvendige verkstedbesøk og kostnader, sier Tjelland.

Å utføre en motorrens med jevne mellomrom forlenger motorens levetid. Motorens effekt gjenopprettes, den vil gå jevnere og stillere og bruke mindre drivstoff.

Annonse:Hva skjer?

Avleiringene som dannes i motoren kan hindre bevegelsen i stempelringene, eller andre motordeler. Hele systemet vil arbeide tyngre og tregere.

– Karbon danner avleiringer i hele oljesystemet og tetter stempelringene i motoren. Når disse blir fjernet, blir motoren sterkere og mer effektiv igjen, sier teknisk leder Trond Skogheim i PS Servicesenteret AS.

Motortrøbbel er en av de vanligste grunnene til at folk kommer for å få service på bobilen.

– Stadig flere har hørt om motorrens eller motorflush, selv om vi fremdeles må forklare de fleste hva det er, sier Skogheim.

Han har god erfaring med innvendig motorrens for å gi motoren en boost.

– Det er ingen ulemper ved motorrens. Rensen påvirker ikke oljepumpen, tetninger eller pakninger.

Slik gjør du det

Innvendig motorrens kan utføres på et verksted og koster rundt 500 kroner. Men du kan også gjøre det selv.

– Det finnes flere typer motorrens å få kjøpt. Husk at motoren skal være driftsvarm før rensen tilsettes i oljen. Deretter skal motoren gå i 10-20 minutter før den slås av. Man tapper ut oljen på vanlig måte, bytter oljefilter og tilsetter ny olje, og så er motorrensen ferdig, sier Tjelland i Relekta.

Med motorer som har gått langt og aldri vært renset før, kan det være lurt å ta et oljeskift med kort skiftintervall før man foretar en motorrens.

– Og så må man selvsagt huske at brukt olje forurenser miljøet og skal aldri helles i avløp. Spilloljen må fraktes til et oljedeponi eller en gjenvinningsstasjon, sier Tjelland.

Han anbefaler å ta en motorrens omtrent annenhver gang man har service eller oljeskift på bilen.

Annonse:Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.