Dette irriterer oss i bilen

Dette irriterer oss i bilen – slik unngår du «The road to hell»

På lange turer kan stemningen bli dårlig om den som kjører blir irritert. Codan Forsikring har undersøkt hva vi irriterer oss mest over når vi kjører. Unngå disse tingene og bilturen blir bedre

I undersøkelsen, som ble gjennomført blant mer enn tusen nordmenn av analyseselskapet YouGov, går det frem at bare en av fem sier de ikke blir irritert når de kjører bil. De største irritasjonsmomentene er at andre kommenterer kjøringen, at folk røyker eller kaster opp.

Undersøkelsen avdekker at 48 prosent av de spurte oppgir at de blir stresset eller irritert når andre kommenterer deres kjøring. Kvinnene er de som blir mest irritert av «baksetesjåfører». Mens 51 prosent av kvinnene sier de blir mest irritert av dette, svarer 45 prosent av mennene det samme.

Røyking kommer som en god nummer to, og der er det mennene som blir mest irritert. Det er ganske stor enighet om at oppkast i bilen er den tredje mest irriterende eller stressende tingen som skjer inne i bilen. Det er de under 35 som blir mest irritert av oppkast, noe som kan henge sammen med at det særlig er denne gruppen som reiser med mindre barn.

Annonse:– Det er klart at ingen synes det er gøy at andre «hakker» på kjøringen. Sånt blir det dårlig stemning av, så det burde vi kanskje alle slutte med. Små barn blir of-tere bilsyke enn voksne, og det er lite man kan gjøre med det annet enn å ta det rolig. Mange barn blir lettere bilsyke om de leser eller holder på med nettbrett under kjøring. Finn heller på noe annet, som å høre på lydbok eller telle gule biler for eksempel, sier Mari Bræin Faaberg, kommunikasjonssjef i Codan Forsikring.

Planlegg turen

For å unngå stress, irritasjon og farlige situasjoner på lange bilturer, kan litt planlegging være smart. Tenk på hva om kan skape irritasjon, stress og uhygge i bilen og forsøk å unngå det.

– I ferien skal vi jo være sammen mye, så det er dumt å starte med «the road to hell». Det kan være lurt å bli enige om noen kjøreregler for turen for å unngå stress og irritasjon. Særlig anbefaler vi å ta pauser underveis, så alle kan «lette på trykket» både fysisk og psykisk på turen. Under pausene kan jo passasjerene både røyke og spise om de må, sier Faaberg.
Barn som lett blir bilsyke bør unngå å spise tunge måltider før bilturen starter. Vann og tørr kjeks er bedre enn brus og godteri. Mindre fare for søl er det også. Det kan være lurt å ha bilsykeposer og våtservietter lett tilgjengelig om uhellet skulle være ute.

Krangling om musikkvalget kan løses ved å lage en felles spilleliste med musikk som alle liker. Mange bilstereoer har mulighet til å koble til mobiltelefon, og med strømmetjenester som Spotify og Wimp finnes det et enormt musikkbibliotek tilgjengelig.

Codans viktigste tips for en god tu

• Bli enige om noen kjøreregler for turen
• Lag en spilleliste med musikk alle liker
• Stopp og ta pauser underveis
• Vurder å bytte på hvem som kjører
• Stress ned
• Varier musikkvalget
• Ikke røyk i bilen
• Barn bør ikke ha spist for tunge måltider, eller reise på tom mage for å unngå bilsyke
• Ha bilsykeposer og våtservietter klar i tilfelle uhellet er ute

Annonse:Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.