Obligatorisk bombrikke for tunge kjøretøy

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/9/c/e/campingbil.net/httpd.www/wp-content/themes/3magazine-premium2/template-parts/content.php on line 13

Obligatorisk brikke for tunge kjøretøy i næring

Det ble i statsråd 10. oktober vedtatt forskrift om obligatorisk bombrikke for tunge kjøretøy i næring over 3,5 tonn. Ordningen trer i kraft fra og med 1. januar 2015.

Obligatorisk bombrikke i Norge

Fra og med 1. januar 2015 er det obligatorisk for alle kjøretøy over 3,5 tonn i næring å ha bombrikke i Norge.

Påbudet ble vedtatt av det norske Storting 10. oktober 2014. Ordningen gjelder for alle kjøretøy i næring over 3,5 tonn på hele det norske, offentlige vegnettet. Innen 1. januar 2015 må alle kjøretøy som omfattes av påbudet ha tegnet avtale med et bompengeselskap og montert gyldig bombrikke på riktig måte i frontruten.

Ifølge forskriften omfatter påbudet følgende

§ 1. Krav til bruk av elektronisk betalingsenhet
«Motorvogner med tillatt totalvekt over 3 500 kg som er registrert på foretak, stat, fylkeskommune eller kommune, eller som på annen måte hovedsakelig benyttes i næringsvirksomhet, skal ved all kjøring på offentlig veg være utstyrt med elektronisk betalingsenhet. Med næringsvirksomhet menes en vedvarende virksomhet som er egnet til å gi nettoinntekt.

Påbudet etter første ledd gjelder ikke traktorer og motorredskaper. Tilsvarende gjelder påbudet ikke kjøretøy som er tilknyttet NATO militære hovedkvarter, utenlandske NATO-styrker og styrker som er med i Partnerskap for fred, og påbudet gjelder heller ikke kjøretøy tilpasset militært formål som er eid av forsvaret.»

Se mer om forskriften og pressemelding fra Samferdselsdepartementet

Politi, Tollvesen og Statens vegvesen skal kontrollere at påbudet overholdes. Hvis kjøretøyet ikke har gyldig avtale og bombrikke, utstedes et gebyr på kr 8 000. Det øker til kr 12 000 hvis gebyret ikke er betalt innen tre uker. Ved gjentakelse innen to år ilegges et gebyr på kr 16 000.

Fakta om obligatorisk bombrikke

  • Påbudet gjelder alle tunge kjøretøy over 3,5 tonn som benyttes i næringsvirksomhet i Norge, enten kjøretøyet er norsk eller utenlandsk.
  • Bombrikken må være knyttet til kjøretøyets registreringsnummer.
  • Eier av kjøretøy, fører eller leasing-taker er ansvarlig for å tegne avtale og skaffe bombrikke.
  • Følgende brikker er gyldige i Norge: AutoPASS, BroBizz og GoBox.
Annonse:

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.