Bobil batteri, strøm og lading

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/9/c/e/campingbil.net/httpd.www/wp-content/themes/3magazine-premium2/template-parts/content.php on line 13

Bobil batteri og strøm

Bobil utstyr og bruk

Batteri, strøm og lading. Ferierende bobiler er avheng av strøm til utstyret i bobilen for å få en trygg og flott reise. Stort sett er det batteriene som driver viktige funksjoner som kjøleskap, vannpumpe, radio, GPS, varme, air condition etc.
Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Sønnak-Startbatteri-3.jpg
Vi anbefaler at nyere bobiler alltid står tilkoblet strøm. Ladeapparatet vil automatisk tilpasse ladingen til behovet.
For bobiler kan det med startbatteri være et problem siden bilen gjerne står hele vinteren. Er den tilsluttet strøm, er det ikke noe problem å lade batteri. Å ta ut batterier er naturligvis også en løsning. I utgangspunktet er det i alle fall lurt å satse på et skikkelig batteri.
Bobil batteri vinter
Vær OBS på at bobil batterier ikke lades like effektivt i kulden. Derfor er det også en risiko for at bobil batteriet suksessivt mister kapasitet i løpet av vinteren. Det verste for et bobil batteri er det når man kjører korte strekninger og har for vane og starte bilen når den er kald.
Skal du ikke bruke batteriet denne vinteren bør du forsikre deg om at det er fulladet før du setter det bort for lagring. Selv om batteriet ikke skal brukes er det er vigtig å huske på at det må lades opp av og til i løpet av vinteren. Selvutladningen på moderne batterier er lav, men det forekommer.
Tips om vedlikehold av bobil batteri
Batterier må aldri dyp-utlades. Det vil si at batteriet lades ut helt. Gjentatte dype utladinger forkorter batteriets levetid betraktelig. Batteriinstallasjoner bør dimensjoneres for en utladingsdybde på maks 50 prosent. Ikke utsett batteriene for ekstreme temperaturer. Sønnak veiledning batterivedlikehold
Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Bilbatteri-nyn_0-5.jpg
• Batteriene skal være fastmontert og ha god ventilasjon.
• Batteriene fungerer best i romtemperatur. Varme og kulde svekker batteriets funksjon.
• Hold poler og kabelsko frie for belegg. Et godt råd for å bevare batteriets kapasitet samt forberede det på kulden er å rengjøre og smøre inn polene for å beskytte batteriet mot oksidering. Dersom batteriet kan åpnes kan du også kontrollere væskenivået og etterfylle med destillert vann ved behov.
• Hold batteriene rene og tørre da fukt og smuss kan lage små elektriske strømmer (krypstrømmer) på lokket og øke selvutladingen.
• Når det gjelder batterier som kan åpnes må elektrolyttnivået (syren) kontrolleres regelmessig og om nødvendig justeres med batterivann.
• Hvis spenningen under oppbevaring synker til under 12,4 V må batteriet lades. Et godt tips er å lade batteriet en gang i løpet av vinteren,for eksempel i januar måned
• Batterienes hvilespenning gir en indikasjon på ladestatus: (Etter lading må batteriene «hvile» i ett døgn slik at spenningen kan stabiliseres før hvilespenningen måles.
• En moderne batterilader karakteriseres blant annet ved at den har:
– Temperaturkompensering (laderen tilpasser ladespenningen etter temperaturen).
– Ladeprofil tilpasset batteriteknologien
– AGM/GEL eller standard (batterier med flytende syre).
– Lading tilpasset batteristørrelsen (kapasitet Ah).
Bobil batteri levetid
Et batteri man tapper noe ned i blandt, og som man er nøye på væskenivået på, vil leve lenger enn et batteri som står uten tilsyn, og med konstant lading… dette selv om det er vedlikeholdslading. Forventet levetid 5 – 10 år
Ved å måle batteriets hvilespenning får man et mål på ladetilstanden:
• Et fulladet batteri har en hvilespenning på ca. 12,7 V
• Et halvladet batteri har en hvilespenning på ca. 12,2 V
• Et utladet batteri har en hvilespenning på ca. 11,7 V)

Vedlikeholdslading av bilbatterier


Kilde: sonnak.com/

Unngå flatt batteri etter vinterlagringen. Vinterlagrede bobiler kan møte våren med flatt batteri. Slik unngår du enkelt dette.

Bobil Batteri Test
SP Sveriges tekniska forskningsinstitut og Göteborgs-Posten utroper Varta D21 til testvinner.
Testen omfatter i alt åtte batterier:
Varta D21
Varta D43
Tudor TA602
Tudor TB620
Global 56219
Global 56217
Banner P6205
Biltema 80-2622
Tudor TA602 og Global 56219 får også hederlig omtale som veldig bra batterivalg – og Biltemas batteri yter ikke så aller verst heller ifølge denne testen.
Testtaper, og verst i kulda, er Banner P6205.

Annonse:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.