Plassering av fotobokser – Automatisk trafikkontroll

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/9/c/e/campingbil.net/httpd.www/wp-content/themes/3magazine-premium2/template-parts/content.php on line 13

Fotoboksene i  Norge – Automatisk trafikkontroll

Plassering av fotobokser i Norge

Fotoboksene, eller ATK (Automatisk trafikkontroll) har nok kommet for å bli.

Nå har Statens Vegvesen oppdatert fotoboks-listene sine, og vi har fått  tilgang på de detaljerte listene på hvor, og på hvilke veistrekninger alle  landets 370 fotobokser befinner seg, fordelt på fem regioner
Hvert fjerde minutt, hver time, døgnet rundt blir en bilfører tatt for å  passere en fotoboks i for høy hastighet viser tallene fra 2017.
Det totale bidraget i statskassa ble på hele ca. 300 millioner kroner.

Plassering av fotobokser / hastighetsmålere i Norge

Plassering av fotobokser / hastighetsmålere i Norge

Flere operative bokser samtidig
Fotoboksene er plassert på steder som vurderes som spesielt ulykkesutsatte (de rosa feltene på kartet). Ferdes du mye på disse veistrekningene, bør du uansett være ekstra oppmerksom.
Det finnes ingen planer om å sette opp flere fotobokser i nærmeste framtid. Men overgangen fra analoge til digitale kameraer gjør det enklere å ha flere bokser operative samtidig, får vi opplyst fra Politidirektoratet.
Cruise Control FotoboksvarslerVarsler ordinære fotobokser, i tunneler og i gjennomsnittsoner.
Automatisk trafikkontroll søk

Oversikt over hvor det finnes automatisk trafikkontroll (ATK) i Norge.

Region øst: Østfold, Oslo, Akershus, Hedmark, Oppland
Region sør: Buskerud, Vestfold, Telemark, Aust-Agder og Vest-Agder
Region vest: Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane
Region midt: Møre og Romsdal, Trøndelag
Region nord: Nordland, Troms og Finnmark

Det er Statens Vegvesen som sørger for oppsett og drift, inklusiv  fotografering av overtredelsene. Politiet har ansvaret for å følge opp de  straffbare forholdene som blir avdekket.
<h4class=»page-header hyphens offset6 span12″>Slik virker strekningsmåling av fart
Gjennomsnittsfarten blir målt mellom to fotobokser. Avstanden mellom de to fotoboksene deles på tiden du bruker på å kjøre fra den ene til den andre. Du vil se at det blinker rødt i boksene når du passerer. Det betyr ikke at du har kjørt for fort, bare at det er tatt bilde av kjøretøyet.
Hvis du har kjørt for fort, vil det blinke i et gult lys som er plassert 50 meter etter den andre fotoboksen. Da blir bilde og opplysninger sendt til Statens vegvesen, der det blir sjekket at det er samme kjøretøy det er tatt bilde av i begge fotoboksene. Deretter sendes saken over til politiet.
Fotoboks A tar bilde av alle kjøretøy som passerer. Samtidig lagres nøkkeldata som tidspunkt for passering, akselavstand, vekt og registreringsnummer. Det er bare nøkkeldata som sendes fotoboks B.
Fotoboks B bygger opp en liste over kjøretøy som har passert fotoboks A. Når disse kjøretøyene kommer til fotoboks B blir de gjenkjent ut fra nøkkeldata og farten blir beregnet.

Dette er bøtesatsene:

 • § 1.Trafikklovbrudd som kan bøtelegges ved forenklet forelegg
  1. Overtredelse av vegtrafikkloven § 5, jf. trafikkskilt 362 og 366 og/eller fartsgrense etter vegtrafikkloven § 6, samt overtredelse av forskrift om forbud mot bruk av beltemotorsykkel (snøscooter) på offentlig veg eller overtredelse av § 4 i forskrift om kjøring med motorvogn i terrenget og på veg ikke åpen for alminnelig ferdsel
  – når fartsgrense på stedet er 60 km/t eller lavere, og fartsoverskridelsen er
  a) til og med 5 km/t kr 800,-
  b) til og med 10 km/t kr 2 100,-
  c) til og med 15 km/t kr 3 800,-
  d) til og med 20 km/t kr 5 500,-
  e) til og med 25 km/t kr 8 500,-
  – når fartsgrense på stedet er 70 km/t eller høyere, og fartsoverskridelsen er
  j) til og med 5 km/t kr 800,-
  k) til og med 10 km/t kr 2 100,-
  l) til og med 15 km/t kr 3 400,-
  m) til og med 20 km/t kr 4 700,-
  n) til og med 25 km/t kr 6 400,-
  o) til og med 30 km/t kr 8 500,-
  p) til og med 35 km/t kr 10 200,-
  – når fartsgrense på motorveg er 90 km/t eller høyere, og fartsoverskridelsen er
  q) 36 km/t til og med 40 km/t kr 10 650,-
  2. kjøring med motorvogn
  a) i strid med trafikklyssignal med fast eller blinkende lys med rød farge, unntatt lys med rød farge på tolyssignal brukt ved bomstasjon, kai eller annet område, skiltforskriften § 23 og § 24,
  b) med for kort avstand til forankjørende, jf. trafikkreglene § 5 nr. 3 kr 6 800,-

Kilde: lovdata.no
Fotobokser og fotoboksvarslere,
I 2011 er det etablerte opp til 26 strekninger med streknings-ATK i de kommende årene. Disse strekningene velges ut etter følgende kriterier:
•Avkjøringer på målestrekningen bør unngås, samtidig som fartsgrensen bør være lik på hele distansen .
•Strekningen bør være rimelig ensartet, slik at det ikke kreves kjøring med hastighet klart under fartsgrensen for å kjøre sikkert.
•Statens vegvesen har kommet frem til at en typisk ATK-strekning, ut fra disse premissene, kan være mellom tre og ti kilometer lang.
Slik virker strekningsmåling av fart
Gjennomsnittsmåling tre ganger mer effektivt
Resultatene av de fartsmålingene som er gjennomført i før- og etter målinger fra rv. 3 ved Alvdal viser at streknings-ATK har større effekt enn tradisjonelle fotobokser. Fartsreduksjonen på 9,2 % eller 8,3 km/t medfører en forventet reduksjon av antall drepte på 35,3 %, hardt skadde med 25,2 % og lett skadde med 13,5 %. Ulykkestallet forventes å bli redusert med 23,0 %.
– Sammenliknet med konvensjonell punkt-ATK bestående av to påfølgende fotobokser med ca 10 km avstand, viser beregninger at streknings-ATK er betydelig mer effektivt med opp mot tre ganger større fartsreduksjon, sier Ragnøy.»
Det er å bemerke at de refererte reduksjonene i drepte og skadde kun gjelder for de 10 km som strekningskontrollen er montert. Med de 400 fotobokser arrangert som strekningskontrol blir det fortsatt en mikroskopisk del av de norske veier som har fartskontrol fra ATK
Kjører forbi på feil side
Liker du å kjøre for fort er du nok av den utålmodige sorten. Men det er ikke bare de verste fartssynderne som risikerer et sviende forelegg for å dure fram i trafikken. Er du av de som benytter høyre kjørefelt til forbikjøring på motorveien, kan det fort bli dyrt.
Regelen er nemlig slik at man skal benytte høyre kjørefelt til vanlig ferdsel, mens forbikjøring skal foregå i venstre kjørefelt. Brudd på denne forskriften skal gi et forelegg på 6.550 kroner
http://www.sikkertrafikk.no/Fotoboks.htm

Annonse:

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Vi bruker cookies på våre nettsider for bl.a. statistikk og forbedring av innholdet. Bruk siden som normalt eller klikk på OK for å godta bruken av cookies. 

%d bloggere liker dette: