10 tips til bobilferie i utlandet

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/9/c/e/campingbil.net/httpd.www/wp-content/themes/3magazine-premium2/template-parts/content.php on line 13

10 nyttige tips til bobilferie i utlandet.

Her er 10 nyttige sommernotiser fra forsikringsselskapet If for alle som skal på bobilferie i utlandet.

Det er godt å være forberedt før bilferien i utlandet. (Foto: Morguefiles/If)

Det er godt å være forberedt før bilferien i utlandet. (Foto: Morguefiles/If)

Firedobler fotoboksene i Danmark

På bilferie i Danmark? Erfaringene med mobile fotobokser er så gode at de danske myndighetene denne sommeren øker antallet fra 25 til 100. Bare i løpet av en uke i mai i år kjørte 8855 trafikanter for fort og ble fotografert av politiets utplasserte kameraer, melder Berlingske Tidende. Tallet på trafikkdrepte har sunket i Danmark, og trafikkmyndighetene mener fotobokser som gir lavere fart på veiene er en del av årsaken. – Å tilpasse farten etter skilting, trafikk, vær og føreforhold er like viktig på bilferie som ellers, sier utenlandssjef Jens Gravdal i forsikringsselskapet If.

Norske biler godteposer i utlandet

Mange skal parkere utenlands i sommer. Vis at bilen er synlig tom når du parkerer, er rådet fra forsikringsselskapet If. – Tøm bilen før tyven, da vil vi unngå mange kjedelige episoder, sier Jens Gravdal, utenlandssjef hos forsikringsselskapet If. – Hvert år ser vi at mange tror det holder å dekke til bagasjerommet. Men det er ikke nok. Det må tømmes og deretter vises at bilen er helt tom, sier Gravdal. – Vi har med oss lett omsettelige verdier for titusener av kroner på tur. Skadestatistikken vår viser at dette er tyvene meget godt klar over, forteller Gravdal. Ifs egen statistikk viser at mange hundre bilister får ødelagt bilen i innbrudd og blir bestjålet hver sommer mens de er på utenlandsferie. Særlig lommebøker, mobiler, nettbrett og dyre merkeklær blir stjålet, opplyser If.

Fotoboksvarsler forbudt

Nesten hver eneste norske bil er utstyrt med GPS med fotoboksvarsler. Denne kan skape trøbbel for deg på bilferie i Europa, opplyser forsikringsselskapet If. Det er totalforbud mot å bruke denne i Sveits og Lichtenstein, og i Frankrike er det innført sonevarsling for ulykkesbelastede strekninger. I flere land, blant dem Tyskland, er det også forbudt med såkalt radarvarsler. – I disse landene må du fjerne utstyret eller GPS-programmet på telefonen din. Hvis ikke kan det fort koste deg 1500 euro i bot, sier Jens Gravdal, utenlandssjef hos If.

Annonse:

Denne boten svir i utlandet

På bilferie i sommer? Sjekk bakspeilet ofte og vær oppmerksom på utrykningskjøretøyer. I Østerrike, Tyskland, Tsjekkia, Slovenia og Sveits er det høye bøter for ikke å slippe frem politi, brannbiler og ambulanser, opplyser forsikringsselskapet If. – Du kan faktisk risikere opptil 2180 euro – nesten 20 000 norske kroner – i bot hvis du ikke flytter deg for utrykningsbiler, sier utenlandssjef Jens Gravdal i If.

Hvor fort kan du kjøre på Autobahn i sommer?

Kjøre raskt på tysk Autobahn i ferien? 25 prosent av Autobahn-nettet i Tyskland har fri hastighet, men anbefalt fartsgrense er 130 km/t. En dom i tysk høyesterett har gitt medansvar i trafikkulykke på grunn av høy fart: 180 km/t der det var fri fart, opplyser forsikringsselskapet If. Hold god avstand til bilen foran på Autobahn. Dette kontrolleres også ofte av politiet. Vær nøye med å holde fartsgrensene i veiarbeidsområder. – Det kan være greit å vite at lastebiler over 7,5 tonn har kjøreforbud på Autobahn på lørdager og søndager i juli og august, påpeker Jens Gravdal, utenlandssjef i forsikringsselskapet If . Bobiler over 3,5 tonn får ikke kjøre fortere enn 80 km/t. (100 km i timen i følge NAF). I dårlig vær med sikt under 50 meter skal farten reduseres til maks 50 km/t. Varseltrekant skal plasseres 100 meter bak bilen, 200 meter på motorvei. Lytt til trafikkmeldinger på radio (RDS-TMC). Husk å aktivere funksjonen for dette på bilradioen. Trenger du hjelp langs motorveien står retningen til nærmeste nødtelefon angitt med en sort pil på refleksstolpene langs veien.

Til utlandet med bobil? Ta med Grønt kort

Skal du på bobilferie i Europa? Forsikringsselskapet If anbefaler alle å ha med seg trafikkforsikringsbeviset Grønt kort, selv om du kan kjøre bilen din i store deler av Europa uten. – Erfaringsmessig løser de fleste saker seg enklere når du har dette i orden, sier Jens Gravdal, utenlandssjef hos forsikringsselskapet If. Kortet får du tilsendt fra forsikringsselskapet ditt når du ber om det. Gjør det i god tid før avreise. Hvis du skal kjøre med tilhenger eller campingvogn i Tyskland må du sørge for å ha med Grønt kort også for denne, da Tyskland har innført selvstendig ansvarsforsikring for tilhenger og campingvogn.

Fotgjengere risikerer null i erstatning

Beveger du deg til fots på utenlandsferie? Husk reiseforsikring og ulykkesforsikring. I noen land er ikke bilansvarsforsikringen basert på objektivt ansvar. Det vil si at du kan risikere å ikke få erstatning fra det utenlandske forsikringsselskapet hvis du blir påkjørt og føreren ikke har direkte skyld for påkjørselen, opplyser forsikringsselskapet If. En egen ulykkesforsikring anbefales ved slike tilfeller. Reiseforsikringen vil kunne dekke hjemtransport til Norge og eventuelle behandlingsutgifter i utlandet.

Se opp for motorveipirater

På bobilferie i Europa i sommer? Vær oppmerksom på at biler med utenlandske skilter er mer utsatt for tyveri, påpeker forsikringsselskapet If. Ikke la verdisaker ligge synlig i parkert bil. Tyveri kan også skje under kjøring ved at det signaliseres at du har flatt dekk eller noen later som om de har motortrøbbel og står i veikanten. Veipirater er utbredt i en del europeiske land, også i enkelte deler av Sverige. Vær også på vakt på rasteplasser uten bensinstasjon eller kafé, er rådet fra If.

Krever miljøoblat av nordmenn

Til Tyskland med bobil i sommer? For å begrense CO2-utslipp har mange tyske byområder innført miljøavgift for ferdsel i de mest sentrale bysentra, opplyser forsikringsselskapet If. Oblatet er også påkrevd for turister. Skal du ferdes i slike områder kontakt Tysk Reisebyrå som har inngått en avtale med den tyske offentlig godkjente kontrollenheten DEKRA. Prisen er rundt 150 kroner.

Kan kreve norsk erstatning i utlandet

Om du skulle bli innblandet i en trafikkulykke i utlandet med din norskregistrerte bobil, er du så heldig at den norske bilansvarsloven gjelder for skadde personer i din bil dersom de er norske statsborgere eller er hjemmehørende i Norge. Hvis en annen bil er ansvarlig for kollisjonen kan du velge å kreve erstatning etter skadestedets lovgivning eller norsk bilansvarslov, opplyser forsikringsselskapet If. Har du først bestemt deg for hvilken lovgivning du vil følge, kan du normalt ikke ombestemme deg i ettertid.

Annonse:

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.