Krasj på sommerdekk

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/9/c/e/campingbil.net/httpd.www/wp-content/themes/3magazine-premium2/template-parts/content.php on line 13

1 av 10 krasj på sommerdekk

Selv om det først og fremst er i overgangen mellom høst og vinter og ved første snøfall at ulykkesbilene er feilskodd, kjører enkelte på sommerdekk hele året, påpeker If.

Krasj på sommerdekk

Krasj på sommerdekk (Foto: IF)

Mer enn hver tiende bil som kolliderte sist vinter hadde sommerdekk.

Andelen var enda høyere på Vestlandet og Sørlandet, viser skadetall fra forsikringsselskapet If.

Nesten 12 prosent av ulykkesbilene forrige vinter var skodd med sommerdekk, viser skadestatistikken. If har forsikret nesten hver fjerde personbil som kjører på veiene her i landet.

– Feil dekk på bilen er en rullende ulykke som venter på å skje, sier Sigmund Clementz, kommunikasjonsrådgiver i If.

Brå snø

Forsikringsselskapet fører hvert år statistikk over hvilken type dekk kundenes skadde biler har i perioden 1. november til 1. april. Sist vinter registrerte selskapet skader på 17 237 personbiler, og 2147 av disse bilene var utstyrt med sommerdekk. Dekkstatistikken viser dermed at 11,8 prosent av de skadde personbilene i vinterperioden kjørte på sommerdekk. Vinteren før kjørte til sammenligning 10,4 prosent av personbilene involvert i ulykke på slike dekk.

– Selv om økningen ikke er så stor fra forrige vinter, er den likevel beklagelig. Med sommerdekk på glatt føre øker risikoen betydelig for alvorlige personskader og død, sier Clementz.

Det er først og fremst i overgangen mellom høst og vinter og ved første snøfall at ulykkesbilene er feilskodd, opplyser If. Særlig hvis den første snøen kommer tidlig og litt brått på, blir andelen på sommerdekk høy.

– Snøen har latt vente på seg mange steder i år, så vi har håp om at mange har fått skiftet til riktige dekk for årstiden, sier Clementz.

– Dessverre ser vi at enkelte bruker sommerdekk gjennom hele vinteren. Her varierer det imidlertid fra landsdel til landsdel. Sørlandet og Vestlandet drar opp snittet for landet, for her er andelen på sommerdekk i ulykker nesten 17 prosent. Det er urovekkende. I de andre landsdelene ligger tallet rundt 10 prosent, sier Sigmund Clementz.

– Mange drøyer for lenge med å bytte dekkene, og tar med det en kalkulert risiko. Mildt kystklima og bare hovedveier med salting gjør nok at en del gambler på sommerdekk. Og når snøen først laver ned, kommer den virkelig brått på. Underkjøling av veibanen er også utbredt i kystområdene, sier han.

Sa nei til påbud

I dag kan du lovlig kjøre på sommerdekk om vinteren hvis føret tillater det. I både Sverige og Finland er det påbud om bruk av vinterdekk i vintermånedene. Norske vinterforhold er ofte langt mer krevende enn i våre naboland, så If mener det er nødvendig med påbud om vinterdekk her i landet også.

I 2012 utredet Statens vegvesen Vegdirektoratet på oppdrag fra Samferdselsdepartementet om det var nødvendig med vinterdekkpåbud for personbiler. Etter en høringsrunde var konklusjonen til daværende samferdselsminister Marit Arnstad (Sp) at et pålegg ikke var nødvendig.

If mener fortsatt at et påbud om vinterdekk vil spare menneskeliv og samfunnet for store kostnader knyttet til ulykkene.

Dekktips for vinteren

Fra 1. november og til første mandag etter 2. påskedag må mønsterdybden i dekkene være minst 3 millimeter, etter myndighetenes krav. If anbefaler at du skifter dekk før du har nådd denne mønsterslitasjen. Mønsterdybde måles i hovedrillene i de midterste tre firedeler av slitebanens bredde og rundt dekkets omkrets, bortsett fra der det er plassert slitasjevarslere.
Bruk av piggdekk eller kjetting er ikke lov fra og med første mandag etter 2. påskedag til og med 31. oktober. I Nordland, Troms og Finnmark er tilsvarende periode fra og med 1. mai til og med 15. oktober. Det finnes ingen frister når du brukerpiggfrie vinterdekk.
Uavhengig av mønsterdybde og dekkslitasje: Sjekk gummiens tilstand, da gummiens egenskaper forringes over tid, og dekkene blir stivere, hardere og glattere. Det anbefales at vinterdekk skiftes etter fire til fem sesonger på bilen.
Husk å sjekke at dekktrykket er riktig.

Kilde: Forsikringsselskapet If

Annonse:

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.